През 2020 г. Google си постави за цел да достигне до пълно енергийно захранване без въглеродни емисии до края на десетилетието, което означава, че всички нейни центрове за данни и офиси ще работят с чисто електричество всеки час, всеки ден, през цялата година, съобщи Darik Business Review.

Към настоящия момент обаче компанията не знае как точно ще се случи това.

"Осъзнахме доста бързо, че това ще изисква повече от вятърна енергия, соларни панели и литиево-йонни батерии за съхранение“, коментира пред електронното издание Fast Company Майкъл Терел, старши директор за енергия и климат в Google.

Слънчевата и вятърната енергия не са налични през цялата година, а съхраняването на възобновяема енергия с батерии все още е сравнително скъпо.

Някои проучвания предполагат, че за да може цялата мрежа да достигне 100% чиста енергия, между 10% и 20% ще трябва да идват от други източници, които винаги са налични.

По тази причина Google започна да проучва нови технологии, включително зелен водород и усъвършенствана ядрена енергия.

През 2021 г. технологичният гигант си партнира с малък стартъп, наречен Fervo Energy, за да тества следващото поколение геотермална енергия, която по онова време още не се беше доказала като достатъчно надеждна. 

Днес тази технология вече работи в пустинята на Невада. Новата геотермална станция на Fervo изпраща енергия до близка електроцентрала, която я изпраща към мрежата, захранваща центровете за данни на Google в района.

Могат ли геотермалните централи да бъдат икономически устойчиви? 

В миналото геотермалните централи бяха ограничени до места с подходящи условия. Исландия, например, използва много геотермална енергия, защото се намира на вулканична гореща точка и има изобилие от подземни резервоари.

Някои компании по-късно започнаха да инжектират вода под земята в райони с подходяща геология. 

Fervo прави още една крачка напред, използвайки технологията за фракинг от нефтената и газовата индустрия, за да създаде пукнатини в земята, които достигат до "горещи скали", след което изпомпва вода, за да се възползва от тази топлина.

На площадката в Невада компанията изкопава два кладенеца с дълбочина 2500 метра и пробив хоризонтално близо 1000 метра, за да ги свърже. Горещата вода в системата произвежда пара, която задвижва турбина за генериране на електричество. 

Същото нещо може да се случи навсякъде, където има място за изграждане на електроцентрала.  

"Вместо да се налага да търсим перфектни места, които имат естествени пукнатини и топлина, ние можем просто да търсим топлина, която съществува навсякъде по света, и след това сами да създадем тези пукнатини“, казва Габриел Малек от Fervo.  

По думите му, преди се е смятало, че геотермалната енергия може да генерира 0.4% от нуждите на САЩ, докато с помощта на новите технологии тя може спокойно да подсигури поне 20% от мрежата.

Другите компании, работещи върху геотермални технологии от ново поколение, все още не са успели да постигнат ключов пробив, който би ги направил комерсиално жизнеспособни.

Основният проблем е колко бързо би могла да се изпомпва горещата вода на повърхността, за да може системата да работи ефективно. По-рано тази година Fervo обяви, че е преодоляла това предизвикателства с пилотния проект на Google в Невада, който вече е напълно свързан с енергийната мрежа.

В нефтената и газовата индустрия фракингът е известен с това, че понякога причинява земетресения, което се случва, когато отпадъчните води се инжектират под земята, създавайки допълнителен натиск.

Малек казва, че тъй системата на Fervo движи водата в цикъл, поради което представлява много по-малък риск. Компанията също така разработва планове за смекчаване на сеизмичните влияния за всяко място, на което работи, включително чрез сензори, които могат да задействат операции за изключване, ако е необходимо.

Докъде може да стигне развитието на геотермалната енергия?

Технологията е много по-евтина от ядрената или водноелектрическата енергия и може да се конкурира по цена със съхранението на възобновяема енергия. Освен това се очаква цената да спадне, когато компанията се разрастне и започне да работи в по-големи мащаби. 

В Калифорния вече има повече търсене от страна на компаниите за комунални услуги, отколкото Fervo може да отговори, казва Малек. Това е така, защото държавата има изрични изисквания към тези компании да започнат да доставят геотермална енергия. 

Първият проект в Невада е сравнително малък и може да произвежда до 4 мегавата електроенергия. Но Fervo изгражда друг 400-мегаватов проект в Юта, който е достатъчно голям, за да захранва около 300 000 домакинства.

Компанията се стреми да разполага с 1 гигават мощност (единица за мощност, равна на 1000 мегавата) онлайн или в процес на разработка до края на десетилетието. Тя иска да осигури и захранване за нов хъб за „директно улавяне на въздух“, който ще извлича въглероден диоксид от атмосферата.  

А за Google геотермалната енергия вероятно ще играе основна роля, докато продължава да работи за постигането на целта си през 2030 г.  

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм