Увеличава се драстично разликата в заплащането в различните краища на България. Има градове, които сякаш свикнаха с ролята си в дъното на класацията по размер на средните работни възнаграждения.

За един от тях е трудно да си обясним подобна статистика - Кюстендил, който се намира съвсем близо до София, има красива природа и е близо до границата със Северна Македония. Как живеят хората там и как си обясняват ниските доходи, провери NOVA.

В делничния ден в Кюстендил се срещат масово хора в пенсионна възраст. „Младите са на работа”, казват оптимистите. „Бягат от Кюстендил, няма ги!” - смятат останалите.

„Около 1000 и под 1000 лв. е заплатата тук. Не стигат за нищо”, споделя местен жител.

Местните все пак таят надежда, че ще се намери начин възнагражденията да се вдигнат рязко и драстично. Въпреки всички природни дадености и туристически забележителности, атрактивните работни места с перспектива и високо заплащане ги няма.

„Освен в шивашки цехове и структурите на общината, полицията и съда – няма къде другаде да се работи”, казва друг жител на града.

Разликата в средната работна заплата между Кюстендил и не толкова далечната столица София достига 1200 лв.

Наскоро НСИ съобщи, че средната брутна месечна работна заплата за септември е 2072 лева. За юли тя е била 1973 лв., а за август - 1957 лв. 

През третото тримесечие на годината средната месечна работна заплата e 2000 лв. и нараства спрямо второто тримесечие с 2,2 процента, отчитат от НСИ. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са "Държавно управление" - с 13,4 процента, "Образование" - с 12,2 процента и "Селско, горско и рибно стопанство" - със 7,5 процента.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за периода са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 4670 лева; "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 3055 лева; "Финансови и застрахователни дейности" - 2894 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 1265 лева, "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - 1480 лева, "Други дейности" - 1259 лева.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм