България чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Отбелязваме нашия принос към човешката история, цивилизация и култура. Днес почитаме будителите, всеки учител, който ни е накарал да мислим, дори когато не сме искали, нашите баби и дядовци, които от малки са ни разказвали приказки, за да провокират нашето любопитство.

В предаването "Кой говори" по Дарик, специалистът по онлайн медии Жюстин Томс заяви, че 24 май е повод за гордост и национално единство. Павлина Върбанова, създателка на образователната платформа „Как се пише?“, подчерта значението на духовното и словото, които са основата на нашата същност, а журналистът Ивайло Цветков изрази надежда, че всеки ден може и трябва да прилича малко на 24 май. Поетът Иван Ланджиев описа деня като най-важния празник, който заслужава да бъде опазен и почитан.

Трябваше ли 24 май да стане национален празник?

“Това е дата, която безспорно трябваше да стане национален празник, но намерихме как да се разделим и по тази линия. С този празник ние трябва да се гордеем. На 24 май не можем да открием нещо, от което да се срамуваме, на тази дата изпъкваме в очите на света”, заяви Жюстин Томс, специалист по онлайн медии и онлайн маркетинг.

Отбелязваме ли правилно 24 май?

“Когато мисля за 24 май, си давам сметка, че това е един от малкото дни в годината, да не кажа единственият, в който ние обръщаме внимание на духовното, откъсваме се от материалното, от земното и от политическото.

Надявам се поне в този ден да обърнем поглед към самите себе си, към онова, което е съкровено вътре в нас. Трябва да почитаме словото и езика, които са неразделна част от духовната същност на всеки човек.

За мен това е силата на 24 май - възможността да се откъснем поне за малко от материалното и да обърнем поглед към душите си”, каза Павлина Върбанова, създател на сайта “Как се пише”.

“Ако 24 май се превърне някога в официален национален празник, това би бил един много красив жест, но не съм сигурен доколко той би бил изпълнен със съдържание. Всеки ден трябва да е като 24 май”, коментира журналистът Ивайло Цветков.

Какво трябва да направим, за да обръщаме повече внимание на духовното, на словото, на културата, на това, което остава след нас

24-ти май за мен е най-важният празник в календара въобще. Имам писмените доказателства за думите си, но по отношение на дебата за Националния празник, за мен той просто стои отворен.

Аз не знам доколко е юридически възможно това да стане, защото други държави го празнуват.

Това е от една страна, а от друга, сякаш нещо в мен, понеже толкова обичам 24-ти май, иска да го опази”, обясни поетът и есеист Иван Ланджев.