Трябва да се въведе клинична пътека за лечение на постковид усложенията, защото много голям процент от прекаралите вируса си остават болни и след преминаването на активната фаза на заболяването. Това коментира в ефира на специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" по Дарик радио съдовият хирург д-р Веселин Грозев от Отделението по Съдова хирургия към МБАЛ" Св. Каридад“ в Пловдив.

Случаите на тежки тромбози след прекаран ковид са едни от най-честите усложненията след прекаран Ковид-19. За разлика от венозните тромбози, които имат малко по-благоприятен изход, артериалните са много опасни, защото в много голям процент  водят до ампутация на крайници, обясни лекарят.

Навременната диагностика е от изключителна важност, подчерта още д-р Веселин Грозев. При усещане на болка или оток в крака, поява на куцане, задух и слабост, пациентът трябва веднага да потърси консултация със съдов хирург.

По думите му, след прекаран ковид приемането на антиагреганти като аспирин и клопидогрел например, в продължение на 6 месеца е препоръчително. А по-сериозните антикоагулантни препарати се препоръчват по време на активната фаза на заболяването. 

Често диагностицирани след прекаран ковид за пациенти със сърдечно-съдови заболявания са и т.н. безсимптомни състояния, които също са много опасни.

„Те се наблюдават най-вече при вече хора със заболявания на съдовете, като атеросклероза, венозна тромбоза и т.н. Става въпрос за обостряне на състоянието, изразяващо се в тежест и напрежение в крайниците, болки, студенина, по-лесна уморяемост и задъхване при изкачване само на няколко стъпала“, разказа още д-р Грозев.

Той и колегите му забелязват още през 2020 година, че при прилагането на кортикостероиди в големи дози при пациенти с тежка артериална тромбоза, намаляват в голям процент тежките ампутации. И започват веднага да прилагат лечението.

Специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" се излъчва в кампания на Дарик радио за Пловдив и Южна България.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня и на страницата ни във Фейсбук