Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 на сто от 1 юли, увери отново служебният премиер Димитър Главчев, който бе изслушан на извънредно заседание в Народното събрание във вторник.

Главчев коментира, че Надзорният съвет на НОИ вече е взел решението за актуализация на пенсиите, както е заложено в държавния бюджет за 2024 година, въпреки че сметките на НОИ са показали, че заради отчетената по-ниска инфлация осъвременяването трябва да е 10%.

“Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 година с 11%. Вие забелязвате, че единственото, което може да направи министър-председателят, да речем, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент и аз го направих.

Не знам защо сте го пропуснали. Но това са, пак да кажа, за 10 човека - останалите шест, които са гласували, са представители на работодателски и на синдикални организации. Там не виждам по какъв начин може да повлияе министър-председателят”, заяви Главчев.

Той декларира, че на никой от правителството не му е хрумвало да прилага по-малък процент от 11% за увеличаване на пенсиите. Служебният премиер призна, че е бил внесен проект от подуправителя на НОИ с прогнозируем проццент 9,99, но увери, че “това е автоматичен процес”.

“След това обаче, на заседанието на Надзорния съвет и то, след като аз призовах участниците в Надзорния съвет да гласуват за 11%, на самото заседание социалният министър внесе предложение за 11%, което беше подкрепено от споменатите вече 11 члена на Надзорния съвет на НОИ, което гарантира абсолютно увеличение от 11%”, заяви служебният министър-председател.

Дискусията около увеличаването на пенсиите се води вече няколко дни. В началото на миналата седмица бившият финансов министър Асен Василев обясни, че е изтекъл проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11 %, а с 10 % "като се скрива зад аргумента, че инфлацията била по-ниска". След това  Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11 %. 

В понеделник обаче социалната комисия отхвърли увеличението на пенсионерите с 11 %. Според председателя на комисията  Деница Сачева заседанието било "загуба на обществена енергия и време".

В крайна сметка от трибуната на парламента и днес Главчев увери - увеличени пенсии ще има с 11%.

Със 78 гласа „за“, без "против" и "въздържал се" парламентът одобри проекта на решение на „Продължаваме промяната-Демократична България“, с който задължава представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11 % от 1 юли. Решението бе прието с гласовете на ПП-ДБ, "БСП за България", "Има такъв народ" и двама независими депутати. ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването.

Чуйте прикачения звуков файл