Заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще се състои днес, предаде БТА. Ще бъде обсъдено осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Очаква се заседанието да започне от 10:00 ч.

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото, вчера сутринта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 процента, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Той каза, че има необходимите за това средства.

Това увери и служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. "Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%", съобщи той.

В късния следобед бе даден и брифинг, на който Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, потвърди и министър Ивайло Иванов.