Точно шест дни след като надзорният съвет към Националния осигурителен институт реши пенсиите да се увеличат с 11% по швейцарското правило от 1 юли, парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика се събра на извънредно заседание, за да гласува решение за същото увеличение, предаде Дневник.

Проекторешението бе внесено от "Продължаваме промяната - Демократична България" в началото на миналата седмица, заедно с искането им за прекъсване на предизборната ваканция на парламента и извънредно заседание. От обединението са на мнение, че е възможно Министерският съвет да измени решението си, което поставя под риск заложеното в бюджета увеличение на пенсиите. Бившият финансов министър Асен Василев дори заговори за готвена кражба на 100 милиона лева. Служебният премиер Димитър Главчев вече отговори на тези обвинения, наричайки ги предизборна пушилка, и се аргументира с вече взетото решение от надзорния съвет на осигурителния институт.

Това бе и основната теза по време на едночасовия дебат в комисия днес, след който текстовете бяха отхвърлени - "за" бяха само от коалицията и БСП, "Има такъв народ" се въздържа, представителите на ГЕРБ не участваха в гласуването, а ДПС и "Възраждане" изобщо не бяха на заседанието.

Защо увелиението на пенсиите се превърна в казус

Дневник припомня, че сюжетът с увеличението на пенсиите започна преди 10 дни с проект на решение на надзорния съвет на НОИ, в който се предлага повишението на пенсиите от 1 юли да е с 10% вместо с предвижданите 11%. Причината - по-ниската инфлация и по-ниският растеж на осигурителния доход. Политическите реакции закъсняха с два дни и в неделя (12 май) с искане за 11% увеличение излезе съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев, който добави, че служебният кабинет се готви да открадне 100 милиона лева. На следващия ден Деница Сачева от ГЕРБ обяви, че увеличението ще е 11-процентно, като след нея това направиха и социалният министър Ивайло Иванов, и служебният премиер Димитър Главчев.

На следващия ден окончателно бе решено, че пенсиите ще се актуализират с 11%. Въпреки това и въпреки призивите за "здрав разум" от страна на зам.-председателя на парламента Росица Кирова обаче от коалицията не се отказаха от иска си за извънредно заседание. Такова ще има утре, а преди него социалната комисия се произнесе по проекторешението за задължаване на представителите на Министерския съвет в надзорния съвет на НОИ да гласуват "за" 11% увеличение на пенсиите.

Бившият социален министър Георги Гьоков от БСП, който иначе подкрепи текстовете, попита председателя на комисията Деница Сачева от ГЕРБ какви биха били правните последици от това гласуване, тъй като решение вече е взето. Отговор на този въпрос не бе даден нито от нея, нито от вносителите на предложенията.

Бившият служебен социален министър и настоящ зам.-министър Лазар Лазаров заяви, че никога увеличението на пенсиите не е било намалявано от вече предвиденото в държавния бюджет. Той обърна внимание, че документът е бил вътрешен и не могат да се правят изводи по него, тъй като решенията се взимат от надзорния съвет. "От тази гледна точка мотивите не отразяват достатъчно адекватно ситуацията", добави той и упрекна "Продължаваме промяната - Демократична България", че използват пенсиите за предизборни цели.
 

От НОИ изразиха същата теза и припомниха, че до момента три пъти пенсиите не са се увеличавали по швейцарското правило - през 2010, 2011 и 2012 г., но тогава през държавния бюджет е отменяна разпоредбата по чл.100 от Кодекса за социално осигуряване. Весела Караиванова-Начева добави, че законът е категоричен - Бюджет 2024 предвижда осъвременяване на пенсиите с 11%.

Председателят на комисията Деница Сачева определи днешното заседание като "загуба на обществена енергия и време". Тя декларира, че е имало само комуникационен проблем в това, че НОИ не е опровергал своевременно разпространяваната дезинформация.