Народното събрание ще се събере извънредно следващия вторник от 13.00 часа, въпреки предизборната кампания, която се провежда в момента. Това е било решено на председателски съвет. 

В началото на седмицата от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради казуса с пенсиите. Бившият финансов министър Асен Василев обясни, че е изтекъл проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% като се скрива зад аргумента, че инфлацията била по-ниска. 

Във вторник Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%. 

Стансилав Балабанов от “Има такъв народ”  коментира пред журналисти, че това ще е първото извънредно заседание на Народното събрание, за което няма предмет на дискусия, защото Министерския съвет се е произнесал по темата за пенсиите.

Според Стою Стоев от ПП-ДБ обаче заседание трябва да има. 

“Виждате изпътлнителна власт колко често си мени мнението под натиск - за детската болница, увеличението на ток, пенсиите. Заседание според нас трябва да има, потвърдихме го на председателски съвет, за да гарантираме, че точно след изборите няма да се окажем с 10 % увеличение, а пенсиите да трябва да се увеличат с 11 %, както е заложено в бюджета ” , каза Стоев. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че ПП-ДБ имат законово право, по правилника за работа на НС, да искат заседание и то трябва да се свика. 

“Въпреки че въпросът е решен, заседание трябва да има. Но, не е достатъчно това, което предлагат те и направихме предложение на председателския съвет за допълване на дневния ред, като председателят може да го внесе като допълнителна точка. Искаме изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на КЕВР във връзка с обявената информация, че се очкава драстично увеличение в цената на тока”, уточни Нинова.