Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%. Това заяви служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на Националния осигурителен институт. 

“Парламентът не може да взима и да задължава с решения, тъй като това е в правомощията на Надзорния съвет. Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите”, заяви Ивайло Иванов.

Коментарът си той направи, след като преди дни стана ясно, че е възможно повишението на пенсиите да е с 10%, а не с 11%, както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причина за това са по-ниските нива на инфлация от прогнозните разчети.

“Надзорният орган или Надзорният съвет на НОИ е органът, който взима решения с какъв размер да се осъвременяват и не считам, че народните представители или въобще политиците трябва да влияят в момента върху взимането на решения, а един независим орган, какъвто е Надзорният съвет на НОИ”, заяви Иванов.

Великденските добавки няма да повлияят на увеличението на пенсиите, увери министърът. По думите му едното няма нищо общо с другото.

“Те бяха дадени, знаете, с политическо решение да се отпуснат на лицата, които получават под линията на бедност. Те бяха изплатени през април от колегите от НОИ, така че никакъв те не влияят върху увеличението”, каза министърът.