Хората, които имат право да получат пенсии ще ги получат с 11% увеличение, съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев. 

“Утре на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще подкрепи предложението, което ще направи социалния министър за 11% увеличение. Ако някой друг си е правил заготовки, смятайки, че ще ги използват тия пари по начина, по който обяснява сега, то не не е това правителство”. Това каза на брифинг в Министерския съвет служебния премиер Димитър Главчев. 

Може би ще се успокоят и тези, които внесоха шум в системата и ще се концентрират в предизборната си кампания, подчерта Главчев. 

Въпреки че по "швейцарското правило" размерът е само 10%, Главчев бе категоричен, че кабинетът е предвидил 11% увеличение. 

По-рано днес служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви в своя позиция, че ще предложи на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) във вторник актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е прието от Народното събрание. 

“Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо  някой да ме съветва”, посочва служебният министър.

Изявлението му дойде след като преди дни стана ясно, че е възможно повишението на пенсиите да е с 10%, а не с 11%, както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причина за това са по-ниските нива на инфлация от прогнозните разчети.