„Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че, ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случи. Към момента по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър. Както виждате всички казват и бягат от отговорност. Аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност“. Този коментар направи служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти на влизане в Европейския съвет в четвъртък.

Повод на изказването бе изявлението на президента Румен Радев, направено ден по-рано, че в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията са обезсмислили института на служебния кабинет и са го направили уязвим за партийни вмешателства.  Причината – за седмица Главчев смени двама министри след клетвата на служебния кабинет. Единият – начело на МВнР, замени със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

На въпрос защо държавният глава смята, че новият министър на външните работи не трябва да бъде заместник-председател на партия, Главчев отговори:

„Няма да коментирам изказвания, различни от моите…Имам предложение, очаквам решението на президента. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността за това остава у него“.

В сряда президентът Радев не даде ясен отговор на въпроса дали ще подпише указите за смяната на двамата министри в кабинета „Главчев“ - на външните работи и на земеделието, но подчерта, че иска да обсъди мотивите на служебния премиер за тази рокада.

Междувременно коментар по темата направи и Даниел Митов:

„Готов съм да поема поста служебен външен министър. Въпросът е, че съм разочарован много от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания следва думите на Радев. Главчев е взел напълно самостоятелно решението да ме предложи за служебен министър, не е имало натиск. Първият разговор беше между мен и премиера, който, очевидно не е е могъл да се сработи с външния министър Стефан Димитров, когото освободи. Консултирал съм се с лидера на партията, получих пълна подкрепа от Борисов“.

Че Митов е поискал разрешение от партийния лидер потвърди и Бойко Борисов в Тутракан.

В коментарите на тема "служебен кабинет" се включи и председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски. Той също като служебния премиер Димитър Главчев призова президента да спази Конституцията и да подпише указа за предложената смяна на министри.

"Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички: "няма да подпиша за министрите", другите: "ще махнем шефа на парламента". Ами, добре. Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма президент. Какво се случва с държавата? Това не е сериозно. Ние сме в предизборна кампания на практика вече. Всички да спрат и да се съобразят с Конституцията", каза Пеевски.

Чуйте прикачените звукови файл.