Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на Министерския съвет (МС). 

Във вторник Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решение размерът на пенсиите от 1 юли да бъде увеличен с 11% в съответствие с всички правила за определяне на размера на пенсиите.

Според служебния премиер не може пенсиите да са "предизборен плакат и агитационен материал" на политическите сили. По думите му са взели решение в съответствие със закона. Главчев отново отбеляза, че основната задача на служебното правителство е провеждането на прозрачни и честни избори.

“Всичко върви по план. Имам уверение от Министерството на електронното управление, че графикът се спазва, удостоверяването на съответствието на машините върви по план, екипите работят и се очаква от 24 до 26 май да бъде приключен процесът”, уточни служебният премиер.

Относно резултата от президентските избори в Република Северна Македония Димитър Главчев подчерта, че България многократно е заявявала, че е за европейската перспектива пред тях, но трябва да извървят пътя, който мнава през спазване на всички договори, за да станат членове на Европейския съюз (ЕС). 

“Ако Република Северна Македония продължава да има желание за членство в ЕС, би трябвало да спазва всички договорнетости. В никакъв случай България няма да е пречка на Република Северна Македония да се присъедини към ЕС, при условие, че спазва всички уговорки от 2022 г. досега”, заяви Димитър Главчев.