39 млн. лв.  вече са постъпили по сметките на висшите училища. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на Министерския съвет. По думите му е въпрос на време да постъпи и останалата част от отпуснатите средства.

Миналата седмица правителсвтото отпусна 80 млн.лв. за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища. Това се случи, след като  в отвореното писмо от Съвета на ректорите в България обявиха, че държавните университети и част от частните излизат на протест и няма да отварят врати от понеделник до края на семестъра заради ниските заплати, “унизително отношение” и неизпълнените задължения към тях от държавата.

”По 290 лева е увеличението на възнагражденията за академичния състав. За стипендии на докторантите са отпуснати 7,5 млн. лв. Освен това е осигурено 12 % увеличение на неакадемичния състав. Това показва какво ни е отношението към тази общност. Наистина добре е, че точно за 24 май се случва всиччко това”, отбеляза Главчев.

Той изтъкна, че макар и с кратък хоризонт и конкретна задача, премиерът и министрите от служебното правителство няма да останат „глухи и слепи“ за исканията на гражданите.

Служебният премиер посочи, че тази година на матурите се паднала притчата „Приказка за стълбата“.

"Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, да си я припомним всички. Макар, че тя започва с „Посветено на всички, които ще кажат „това не се отнася до мен“. Смятам, че за всички нас се отнася тази великолепна творба на Христо Смирненски. Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта, и да си спомня откъде е тръгнал” каза още Главчев. 

Той пожела на всички светъл 24 май и подчерта, че ако се наложи, те ще работят и по празници.