Енергийната комисия не успя да приеме законопроекта за намаляване на цената на горивата, внесен от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ, както и този внесен от Кирил Петков и група народни представители, предаде БГНЕС.

ПП и ДБ са готови за правителство на малцинството с втори мандат

Гласуването се отмени за другата сряда- 30.11., поради негативните становища от Министерството на финансите по предложените законопроекти и липсата на представители от МФ на днешното заседание на Комисията. Въпреки отмененото гласуване, обсъждане обаче имаше.

Законопроектът за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители, гласи, че трябва да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската е предвидено да се събира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските. Проектът на закона предлага тези набрани средства да се прехвърлят в НАП и да бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите, като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Временна комисия ще разследва меморандума с “Джемкорп“

Иван Иванов, председателят на КЕВР, подкрепи предложението на ГЕРБ. “Булгаргаз доставя количества природен газ на няколко големи категории- регулираният пазар, където се намират всички топлофикации и крайни снабдители на газ, както и с лица, които имат двустранни договори с Булгаргаз. За да осигури газ за тези категории, Булгаргаз е длъжен да закупува газ и от “Газов хъб Балкан”, като там цената е с 40 лв. на мегаватчас повече. Тоест за декември месец Булгаргаз ще загуби 17 млн. лв. ако не замразим временно цената на газа”. коментира още Иванов. От Булгаргаз също изразиха съгласие.

Атанасова: Промените в Изборния кодекс влизат в пленарната зала утре, смесеното гласуване остава

Делян Добрев от ГЕРБ уточни, че с предложението ще спаднат цените на горивата с 10, 15% за всички потребители.

Законопроектът, внесен от Кирил Петков и група народни представители, който касае намаляване на цените на горивата на вътрешния пазар, цели да се ограничи износът на суров руски нефт и произвежданите от него горива и други нефтени продукти, като за това се въведе режим за проследяване на произвеждащите от руски нефт горива, рафинирането на руски суров петрол да се осъществява само в дружества, регистрирани на територията на България, както и да се обложат с данък свръхпечалбата на руските енергийни компании тук, като събраните приходи от свръхпечалбата да отидат за компенсации на потребителите.

С дебат по предложението на БСП за минималната заплата започна заседанието на НСТС

Теменужка Петкова от ГЕРБ уточни, че не е ясно каква е била подписаната дерогация с ЕК. “Ако ПП не дадат обяснение за какво са се договорили с ЕК ние няма как да намерим и решение. Ясно е, че редовния кабинет тогава не е бил наясно какво съдържа точно тази дерогация, така че сега по-скоро трябва да се изиска тълкуване от ЕК какво можем и какво не можем да правим, за да знаем как да процедираме”, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Министерството на икономиката и индустрията изразиха несъгласие със закона, защото без да е наложено ограничение за износ на произведените с руски нефт горива на наша територия, България няма нужда да налага такава мярка.

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

От Българската петролна и газова асоциация също изразиха становище, че една част от износа на гориво, произведено от рафинерията в Бургас, се изнася и за Украйна, и следователно забраната за износа на горива, произведени с руски нефт, ще постави в риск получаващите гориво страни, както и ще и граници нашите възможности.

Ивайло Мирчев от ДБ предложи рафинерията в Бургас да бъде под специален надзор, за което ще бъде внесено предложение в НС.

Все пак енергийната комисия успя да приеме точка от дневния си ред и тя беше Меморандумът за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства, внесено от МС. Предложението бе прието с 12 гласа “за”. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм