Отново е време за подкрепа на любимите обекти и дестинации в Бургас! Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас участва отново в пет категории. Онлайн гласуването ще приключи на 5 декември 2023 г. в 23:59 ч.

В първата „Туристическа дестинация/обект/събитие“ категорично попада Остров Света Анастасия – твоята сцена под звездите. Всяко лято той привлича хиляди туристи, а благодарение на усилията на община Бургас островът вече е целогодишна дестинация с възможност за посещение и извън активния летен сезон. И през тази година се отличи като предпочитана туристическа атракция с атрактивен и разнообразен събитиен календар. Безспорно, без аналог, бяха партита от поредицата Solar Island. Те доведоха на острова диджеи от световната клубна сцена, доказали се имена зад пулта като Hot Since 82, Ben Sterling, Hernan Cattaneo, Kristian Beyer от дуото Âme, Victor Calderone, Diplo и Liubo Ursiny. Не липсваха тематични музикални вечери, както и концерти под звездите с едни от най-обичаните български изпълнители и театрални постановки

Тази единствена по рода си в България събитийна дестинация се радва на непрестанен интерес за провеждане на кооперативни събития, сключване на брак и уникални сватбени тържества, кръщенета и други специални събития. До острова може да се стигне с двата общински катамарана – „Бургус“ и „Анастасия“, които правят редовни курсове от Магазия 1 на Пристанище Бургас.

В категория „Туристическа дестинация“ е номиниран като Бургас – Фестивална столица №1. През 2023 г. Бургас бе епицентър на запомнящи се музикални събития от световна величина. Лято 2023 премина под знака на фестивалите Solar Summer, който доведе а в Бургас диджеи от световната клубна сцена. Сред тях бяха Hot Since 82, Solomon, Ben Sterling, Hernan Cattaneo, Kristian Beyer от дуото Âme, Victor Calderone, Diplo и Liubo Ursiny. Освен Морска гара, остров Света Анастасия за трета поредна година бе гореща музикална локация за партитата на Yalta Club. Black Eyed Peas разтърсиха Burgas Breeze Fest 2023. Грандиозен концерт на сръбската звезда CECА събра хиляди на Морска гара, а сред топ събитията за изминалия сезон бе и участието на най-обичаният съвременен гръцки изпълнители Никос Вертис.

Още едно ново, музикално приключение обогати събитийното лято в Бургас - BURGAS SUMMER LIVЕ. Сред неговите звезди Franz Ferdinand, Nothing But Thieves и българите Hayes & Y, ARCHITECTS, Morcheeba, Sophie Ellis-Bextor и Phuture Shock. Превърналият се в емблема на града Spice Music Festival отбеляза своето пето издание с най-любимите изпълнители на музиката от 90-те. В календара присъстваха още традиционният „Джаз в Бургас“, Metalhead Beer Fest 2023 „Teen Boom Fest”, , който представи на живо инфлуенсъри, влогъри , No rules festival , Егаси феста и др. В разгара на фестивалния сезон заетостта в местата за настаняване в Община Бургас беше 100 %.

Номинация в категория „Специализиран туризъм“ получава Морско приключение до Бургаския залив. Община Бургас разполага с два туристически катамарана – „Бургус“ и „Анастасия“, които извършват регулярни пътувания в Бургаския залив.

Този начин за комбиниран маршрут в залива позволява на туристите да получат един качествен и уникален продукт в рамките на своята ваканция. През Сезон 2023 остров Света Анастасия, рибарското селище с КТК „Ченгене скеле“ бяха част от богатата културна програма на града и домакин на събития – от театър и опера, през поп музика, до техно партита. От този сезон всички любители на адреналина и водните спортове могат да насладят и на нова атракция в КТК „Ченгене скеле“ – WakePark Burgas. Най-големият и най-безопасен уейкбординг парк за водни ски в България ще обогати морското приключение на всеки турист и ще му гарантира незабравими емоции по време на престоя в рибарското селище.

За още една номинация в категория „Иновация“ Бургас ще търси подкрепа - Платформата events.gotoburgas. com – всички събития на едно място!

Какво се случва в морския град вече може да откриете и в единната платформа events.gotoburgas.com за интегриран туристически продукт в Бургас „на едно гише“. Порталът предлага широк достъп до информация, иновативни форми на поднасянето й, прозрачност и гъвкавост по отношение на възможностите за резервации, онлайн потребителско доверие към туристическия бизнес и представители на публичния и частен събитиен бранш. Сайтът предлага лесен и удобен достъп до всички събития в Бургас на едно място, както и до предстоящи такива. "Един клик" разстояние дели от избора какво да видите в морския град и как най-пълноценно и запомнящо се да прекарате своята почивка. Освен това можете в реално време да резервирате и купите електронни билети за концерт на любим изпълнител, театрален спектакъл или друго вълнуващо преживяване. Сред останалите дигитализирани удобства е и онлайн заплащането на паркиране в Бургас. Паркинг пакетите включват 24 часа паркиране, уикенд пакет, както и ваучер. През изминалия сезон платформата се утвърди като предпочитан информационен канал и вече е разпознаваема в широк мащаб.