Груба далавера с общински имоти на тъмно и приемане на бюджет „на коляно“ заради орязани пари  за спорт, здравеопазване, култура и др. се опитаха да пробутат кметът Благомир Коцев и екипът му на последната сесия на Общинския съвет на 21 февруари. Това се заявява в позиция на групата на общинските съветници от ГЕРБ – Варна.

Те посочват, че са настоявали да отпадне приемането на проекта за бюджет за 2024 г. на Варна, заради грубо нарушение на Правилника за работа на ОбС – материалите от най-важната комисия „Финанси и бюджет“ били изпратени на местните избраници в 20.00 ч. вечерта преди сесията.

Приемането на бюджета на Варна се отлага

„Не можем да бъдем пасивни зрители и слушатели за парите на Варна, в каквито искаше да ни превърне зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов, който щял да ни разкаже бюджета в детайли. Затова поискахме отлагане приемането на бюджета за следващата сесия на 29 февруари, но мнозинството в Общинския съвет, т.н. сглобка не ни подкрепи“, изтъкват общинските съветници от ГЕРБ.

„Големият фарс се разигра с приемането на годишната програма за управление на общинска собственост, като промени в нея бяха изпратени три минути след старта на сесията в 10.00 ч. на 21 февруари. Така в 99-та минута отпаднаха 133 незастроени имота и се замениха със 70 нови за ликвидиране на съсобственост. Зам.-кметът по правни въпроси Диан Иванов посочи, че това било политическо решение на Благомир Коцев, който така и не се яви в пленарна зала да обясни, въпреки настояването на общински съветници. Иван Портних постави резонния въпрос каква е прогнозната стойност на отпадналите имоти и съответно на  новите, размери, очаквани приходи и разходи в програмата и няма ли да се наруши балансът на бюджетната рамка с внесените промени. Неподготвен да отговори, зам.-кмет по правните въпроси Диан Иванов си позволи крайно арогантно отношение, натиск за гласуване и отправи лъжливи внушения, че в предните три мандата са били продадени милиони кв. м общинска собственост. На предната сесия го опроверга не друг, а неговият колега зам.-кметът по финанси Христо Рафаилов, който от трибуната заяви, че предишната управа на Община Варна нищо или почти нищо не е продала от общинската собственост. Иван Портних и Тодор Балабанов  предупредиха, че с ликвидирането на съсобственост се отключват инвестиционни намерения и бурно строителство на поне 300 нови сгради в града. Да защитят Коцев и екипа му, както за далаверата с общински имоти, така и за бюджета на тъмно,  глас не отрониха от групата на ПП-ДБ в местния парламент, потънаха в пълно мълчание. Така в тези 100 дни на управление на Коцев и екипа му се наслушахме на лъжи и оправдания, нагледахме се на аматьорщина и стари отпреди 15 години порочни практики.

Избраха временен кмет на „Приморски“, изборът за „Одесос“ зацикли

Била спряна „инерцията, която се борим ежедневно да наберем, за промяна в градската среда...“, пише Коцев в поредния си ФБ-пост.  Варненци  си мислиха, че опитва да набере скорост, пък той се борил за инерция, която води най- лесно  по баира надолу“, пише още в позицията на ГЕРБ-Варна.