Остри реакции в кулоарите на парламента предизвика телевизионно интервю на военния министър Тодор Тагарев относно призива му парламента да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ от САЩ преди местния вот. 

Според Тагарев иначе България ще пропусне сроковете за ратифициране на договора.

До този момент договорът за доставката на бронираните машини е одобрен от бюджетната и военната комисия в Народното събрание. Става дума за доставка на близо 200 машини от САЩ на обща стойност почти 1,4 млрд. долара.

Първи критика към военния министър Тодор Тагарев отправиха от ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Бойко Борисов заяви, че в момента всичко, което се е случило в отбраната, се е случило в парламента с техните подписи. 

Председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ Христо Гаджев, коментира, че нещата не могат да се претупват и има остатъчно време проекта да се случи и да се обясни на обществото защо е добър.

Гаджев отправи и критика, че решенията на парламента по темата за военна помощ на Украйна не се изпълняват, като даде пример с бойните машини от складовете на МВР.

Делян Пеевски беше по-критичен като заяви, че ако Тодор Тагарев изисква нещо, трябва да веднага да си подаде оставката.

Ивелин Василев от „Възраждане” коментира, че сделката вече е забавена с години, така че два, три месеца няма да са фатални.

Тошко Йорданов от ИТН уточни, че първо се прави опит да се закупят бронетранспортьори без обществена поръчка, второ е имало търгове с по-ниски цени и трето това е стара бойна техника.

Георги Свиленски от БСП заяви, че Тодор Тагарев е не защитава държавни интереси, а чужди, които противоречат на здравия разум в България.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм