47-годишният хасковлия Георги Пеев стана първият с трансплантирани сърце и бъбрек, изкачил най-високия връх в Африка – викотия 5895 метра Ухуру в планината Килиманджаро, Танзания. Пеев стъпи на най-високата точка на Черния континент в 6:36 часа тази сутрин с още трима българи. Всички се чувстват добре и експедицията продължава със слизане, съобщи той в социалната мрежа.

Да покоряваш върхове в подкрепа на донорството


„Благодаря на Деси и Дидо, че ни подкрепиха на върха в борбата за популяризиране на донорството, за да има повече трансплантации в България. Изкачването на Ухуру беше удивително приключение, за което специално благодаря на Иван Масларов от Велинград“, написа още световният шампион по плуване от първенството за трансплантирани в Пърт, Австралия.

Георги Пеев подари златен медал на Хасково


„Има смисъл от донорството. Има смисъл от подкрепата към българските лекари. Дано поне на едно семейство, спасило животи, дарявайки органите на свой близък, съм дал чувство на гордост“, пише още Георги Пеев, който се прибира в България в неделя следобед.

Георги Пеев световен шампион на 100 м бруст


За поредното предизвикателство и покорен връх с каузата „Да за Живот!“ Георги Пеев пое на 1 декември. През 2019 г. той изкачи най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала, с цел популяризиране на донорството. През 2021 г. се включи заедно с други трансплантирани българи в супермаратона „Витоша 100 км“. И през изминалото лято в подкрепа на каузата си изкачи отново Мусала, както и върховете Вихрен, Ботев и Голям Перелик.


Сърдечната трансплантация на Георги Пеев бе на 24 август 2013 г.- рожденият ден на сина му Калоян, в столичната УМБАЛ „Св. Екатерина“. На 19 февруари 2015 г., в УМБАЛ „Александровска“, е бъбречната му трансплантация, като донор е майка му Таня.