Световният шампион по плуване от първенството за трансплантирани в Пърт, Австралия Георги Пеев подари днес на Хасково един от златните си медали от Националните спортни игри за трансплантирани. Отличието вече е част от историята на града и бе прието с благодарност от кмета Станислав Дечев.


На Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“ в София хасковлиите Георги Пеев и Христо Трендафилов станаха шампиони в своите спортове. Пеев спечели първите места в плуването на бруст, кроул и бътерфлай. Трендафилов е златен медалист от турнира по тенис на маса.


„Този медал е за Хасково и с благодарност за институционалната подкрепа, която получавам от общината“, каза при връчването на медала Георги Пеев. Кметът Станислав Дечев благодари на шампиона за всеотдайната му работа за каузата в подкрепа на донорството „Да за Живот“ и му пожела успех в следващото предизвикателство. 

Георги Пеев световен шампион на 100 м бруст


За 47-годишния хасковлия, който е единственият с трансплантирано сърце и бъбрек, участието в Пърт бе първо в световно първенство. Той е и европейски шампион на 100 метра бруст от първенството за трансплантирани във Вантаа, Финландия през 2016 г., където печели и три сребърни медала от дисциплините 50 и 100 метра плуване свободен стил и 50 метра бруст. На следващото Европейско първенство за трансплантирани атлети, което се провежда в гр. Линяно Сабиадоро, Италия, Пеев печели 5 медала – два златни и три сребърни, което го прави първият български трансплантиран с два органа атлет, който е с пет медала от едно европейско първенство. Титлите си тогава завоюва в дисциплините: 50 м бруст (златен медал), 100 м бруст (златен медал), 50 м свободен стил (сребърен медал), 50 м гръб (сребърен медал), 4х50 щафета свободен стил (сребърен медал).

Да покоряваш върхове в подкрепа на донорството


Георги Пеев активно участва в инициативи за популяризиране на донорството и каузата „Да за Живот!“. През 2019 г. изкачва най-високият връх на Балканския полуостров - Мусала, с цел популяризиране на донорството. През 2021 г. се включва заедно с други трансплантирани българи в супермаратона „Витоша 100 км“. И през изминалото лято в подкрепа на каузата си изкачва отново Мусала, както и върховете Вихрен, Ботев, Голям Перелик. Само след броени дни той ще поеме и към следващото си голямо предизвикателство.

След прекарано вирусно заболяване през лятото на 2011 г. Георги Пеев получава сериозно увреждане на бъбреците. През есента на същата година принудително е включен на хемодиализа в Хасково, където живее и работи като журналист. Година по-късно, при престой в УМБАЛ „Александровска“, където е планирана бъбречна трансплантация от донор майка му Таня, научава, че има и увреждане на сърцето. Диагнозата е вирусна дилатативна кардиомиопатия. Това налага сърдечна трансплантация. През август 2013 г. Пеев получава сърце, благодарение на добрината една майка, която губи сина си следствие на мозъчен кръвоизлив. Така на 24 август 2013 г., на рождения ден на сина си Калоян, Георги е трансплантиран в УМБАЛ „Св. Екатерина“, София. На 19 февруари 2015 г. в УМБАЛ „Александровска“ Георги Пеев е и бъбречната трансплантация, като донор е майка му. Така той се превръща в единствения човек в Европа с трансплантирано сърце и втора трансплантация на бъбрек година и половина по късно.