Писател на 2022 г. на Столичната библиотека е Георги Господинов, а най-четената книга е „Опашката“ на Захари Карабашлиев. Те са отличени в 8-мото издание на „Годишните награди“ на Столичната библиотека, които се връчват днес, а събитието започва в този час.

Сред най-четените автори попадат още Виктория Бешлийска, Георги Бърдаров и Здравка Евтимова, а най-четен поет е Иван Ланджев. Изборът се прави от читателската аудитория въз основа на статистика от електронния каталог.

Писатели и граждани отбелязаха 160-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература е проф. д-р Петър Стоянович, съобщават още от Столичната библиотека. За най-четен автор на биографични книги е обявена Катя Зографова, а най-четен детски писател е Катя Антонова, автор на поредицата за феята Ванилия.

За читател на годината е обявена Станимира Дойчинова, екскурзовод в НИМ. Дете - читател на годината е осемгодишният Виктор Попов, а сред по-големите ученици това е Александра Петрова.

„С книги под завивките“ и безкрайните трилъри

Читателската аудитория на Столичната библиотека, която е най-голямата публична в България, наброява 81 хиляди души, а читателите през миналата година са се учеличили с 18 600, отчитат от там.

Заетите книги за дома през миналата година са били над половин милион, а младите хора до 28 години са вече 63% от читателската аудитория.  През 2022 г. Столичната библиотека е предложила на читателите си близо 21 000 нови заглавия, една четвърт от които са на български автори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм