"В бюджета е заложена нереалистична инфлация", заяви старши икономистът в Институт “Отворено общество” Георги Ангелов по в предаването "Кой говори?" по Дарик радио. 

Ангелов коментира, че в бюджета са заложени 7 млрд. за догодина: "Все още се вдигат заплатите и ще има приходи, но това не означава, че ще се стигне до тези 7 млрд. лв., които са заложени в бюджета."

"Остава си 10% ДДС, няма да се вдигнат данъците, но това не означава, че няма да има и приходи", заяви той.

"Ние вече живеем с висока инфлация. Най-лошият сценарий е след инфлационен бум да имаме дефлация, или толкова ниска инфлация, че приходите и бюджетите да спаднат", заяви той.

Инфлация и бюджетни перспективи

Ангелов подчерта значението на данъчната политика, като я определя като "национален въпрос". Според него, трябва да има "ниски данъчни ставки, но всички да си ги плащат." Той коментира и заложените в бюджета 7 млрд. лв. и изрази съмнение във възможността те да бъдат покрити, особено когато се обръща внимание на непроменените данъчни ставки.

Избягването на данъци и ролята на държавата

Икономистът разгледа явлението "данък бакшиш", където липсата на касова бележка е свързано с избягване на задълженията. Той подчерта необходимостта от реформи и заяви: "Държавата не си върши работата. Трябва да се намалят ставките и трябва да има висока събираемост."

Пазар на труда и перспективи за приходи

В разговора си, Георги Ангелов анализира и текущите тенденции на пазара на труда, отбелязвайки увеличаването на минималната заплата и растежа в сектори като ресторантьорството и туризма. Въпреки това, той изрази съмнение за реалното увеличение на приходите от осигуровки, казвайки: "Приходите от данъци ще се увеличат, ресторантьори и хората, работещи в сектора на туризма, които укриват, ще платят по-високи данъци, но пак не толкова колкото всъщност са."

"Пазарът на труда е вдигнал заплатите. В момента минималната заплата наваксва, получава се догонване на средната заплата.", заключи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм