Ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Това заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов в позиция, разпространена до медиите. В нея се посочва, че силата на тяхната общност винаги е била в честния диалог с избирателите им, но са допуснали той да бъде нарушен и последствията не са закъснели.

“Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Възстановяването на разговора за тях започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява”, пише още в позицията.

Атанасов отправи благодарности и към подалия вчера оставка като председател на ДСБ Христо Иванов. 

“Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други, и заедно, понасяйки върху гърба  си ударите на статуквото”, посочи той. 

В позицията се казва още, че в 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще  бъде единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото.