"Времеубежище" на Георги Господинов беше включена в късия списък с номинации на престижната награда International Booker Award за най-добра преводна литература за 2023 г.

"Романът "Времеубежище" на българския писател Георги Господинов, преведен от Анджела Родел, е едновременно живописен и богат на съдържание", пише Гардиън.

„Времеубежище“ на Георги Господинов е номинирана за престижната награда Booker

"Започва с 11 епиграфа и изглежда като полу есе, полу роман, свързващ културни артефакти от "Магическата планина" до "1 септември 1939" на Оден. Централната фигура е Гаустин, своеобразен пътешественик във времето, който отваря клиника, посветена на периоди от миналото, за да помага на хора със заболяване на Алцхаймер", продължава изданието.

Кой е Георги Господинов?

"Идеята набира популярост и накрая европейските нации гласуват да се върнат към предишни епохи (1980-те са популярни, както заради филма "Dirty Dancing", така и заради Велветовата революция). Но под смешната външност това е сериозна книга и много силен претендент, разказващ за "невинното чудовище на миналото" и как прекомерната преданост към него ще ни лиши от по-надеждно бъдеще", обобщават от Гардиън.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм