Галерия-музей "Георги Баев" представя „Културното наследство в съвременни щрихи“ – един изящен резултат от пленера на фондация „Орлица“, по време на който 17 творци от различни краища на България с различни специалности имаха възможност да рисуват заедно.

Резултатът от творческата среща на талантливите художници от Националната художествена академия, Филиалът на НХА в Бургас и Великотърновската академия, е плод на истинско предизвикателство, което ги събра заедно в базата край местността Синия вир в Медвен.

Изложбата беше официално открита на 23 април от 17.30 часа в  галерия-музей "Георги Баев" на бул."Демокрация" 6 в Бургас в присъствието на доказани творци и тепърва прохождащи в областта на визуалното изкуство ученици.

Куратор на изложбата, който пристигна в Бургас след като премина през Медвен, Жеравна и Сливен е Росен Кавръков. По думите му, целта на срещата на творците е изпълнена – чрез свобода в изкуството, провокацията от красивите гледки и исторически забележителности, участниците да се вдъхновят и да получат различен ракурс, който да им помогне да изградят себе си като автори. Специален гост на пленера беше бургаският художник и зам. декан на Факултета по изящни изкуства – проф. Светозар Бенчев.

Останалите участници в пленера са Алекс Панова, Анабел Хамамджиева, Андреа Атанасова, Анна Станкова, Гергана Йонова, Иван Грозев, Йордан Велков, Калоян Жеков, Калоян Кавръков, Карина Попова, Магдалена Замова, Мария Белчева, Мария Венкова, Мартин Малинов, Мирослав Грозев, Надежда Златкова.

„Беше една много положителна и полезна среща на младите художници, в която те вложиха огромно старание. Това са студенти от специалности „Живопис“, „Стенопис“  и „Графика“. Оказа се, че за много от тях това е първи пленер и възможност да рисуват в подобна среда и извън ателиетата. Имаха възможност да използват нови за тях техники и стилове. Резултатът е много добър“, коментира проф. Бенчев. Цялото интервю с него, както и с Росен Кавръков, чуйте в звуковия файл:

Досега изложбата „Културното наследство в съвременни щрихи“ е гостувала в Медвен и Жеравна, а след Сливен и на Бургас.  

Експозицията ще остане открита за жители и гости на града в рамките на седмица до 30 април. Тя се реализира от фондация „Орлица“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.