"Скуката е супер. Супер е за децата и е супер и за нас. От друга страна е страшно, като останеш сам – може да се сетиш нещо за себе си, което е проблемно, да излязат разни тревоги". Това коментира във форума за идеи "Стълбището" на Дарик радио фотографът Яна Лозева.

Ренато Д'Агостин, фотограф: „Това, което ми дава спокойствие е тишината в една творба“

Тя допълни, че скуката оставя пространство за въображението, за мозъка, за креативност. "Наскоро разказвах на едни приятели как, като бях тийн, си правех обложки, ходех на едно място да ми записват пиратски дискове, изрязвах списания, правех обложки, занимавах се. Бях направила цяла колекция супер обложки за дискове. Това просто беше от нямане какво. Това ми донесе някакво усещане за вътрешен живот. То не е константа, трябва да се поддържа. Ако не го обгрижваш, си заминава", каза фотографът.

По думите й бавността във фотографията носи повече концентрация, особено когато снимаш на филм. Тя сподели, че когато снима дигитално прави по много снимки и се отнася по съвсем различен начин към двете неща. Според Яна Лозева бавното снимане, скъпото снимане на филм те прави много по-внимателен и концентриран.

„Горещ“ свещенически календар рекламира Рим и католическото духовенство (снимки)

"В идеалния вариант бих снимала хората без да знаят, за да не се занимават с това, че ги снимам. Ако човекът е много self-conscious (бел. ред - ненужно внимание на някого към самия себе си, външния си вид или действията си), отнема време да му омръзне да се занимава с теб и просто да се отпусне. За мен най-фотогеничният човек е човекът в действие. Особено сладко е хората, които танцуват или са на сцена, защото те имат работа, не могат да се занимават с това как изглеждат лицата им", каза още Яна Лозева.

Фотографът от Етюд-и-те на София: Снимам я, защото е красива

"Най-трудно ми е ако дойде някой, който толкова много се снима сам, че аз съм човек, който сякаш трябва да направи селфито – това няма нищо общо с мен", добави фотографът.

За Яна Лозева "Дума на годината" е "война", но тя посочи, че й се иска всъщност думата да бъде "мир".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм