На специално събитие българската компания за професионално
управление на имоти Flat Manager лансира нова дигитална платформа за отдаване, наемане и покупко-продажба на недвижими имоти – flatimo. Тя представлява иновативен онлайн модел, който улеснява процеса, както за търсещите, така и за отдаващите/продаващите жилища.

В съвместно проучване с VN Market Research 1 , представено на събитието, компанията очерта също ключови тенденции и основни проблеми пред пазара на недвижими имоти в България. Според данните, 48% от собствениците на жилище не желаят да го отдадат под наем. Основни причини за това са недоверие в брокерския модел, липса на време, опит и високи комисионни. 61% от респондентите определят комисионните на брокерските агенции като твърде високи, а 51% смятат, че не биха получили адекватна грижа за своите интереси. В допълнение, сред основните причини за нежелание за отдаване на жилища под наем, се нареждат страхът от повреда на имуществото и некоректните наематели, а най-големите затруднения се пораждат поради липсата на опит и информация относно процеса – от определянето на реалистичен наем на имота до подготовката на договор.

Основният извод от проучването е, че хората се нуждаят от надежден експерт, който да ги навигира през процеса на продажба или отдаване под наем на имот, защитавайки единствено техния интерес и свеждайки до минимум ненужната загуба на време, финансови ресурси и стрес.

Създаването на flatimo е породено именно от необходимостта от алтернатива на
брокерския модел, която да предоставя бърза, удобна и достъпна услуга. Flatimo
обединява екип от специалисти, който организира и осъществява заснемане на имота, изготвя видео обиколка, подготвя и публикува детайлно описание. Друг екип води комуникацията с потенциални наематели и купувачи, трети извършва огледите, а специализирани юристи изготвят документите. Този децентрализиран бизнес модел според компанията й позволява да предоставя по-качествена услуга от брокерските агенции, на далеч по-достъпни цени и дори безплатно за наематели и купувачи.

,,Вярваме, че flatimo е пътят към бъдещето на недвижимите имоти, който ще
предефинира начина, по който отдаваме, наемаме, купуваме и продаваме имоти. С интуитивния си интерфейс, flatimo е вече тук, за да направи по-ефикасен и по-
прозрачен процеса по отдаване под наем на имоти. Мисията ни е ясна – да променим стандартите в индустрията и да отключим потенциала към иновации и развитие на пазара.“, сподели Камен Манев, изпълнителен директор на комапнията.

1. Съвместното количественото проучване на VN Market Research и Флат Мениджър е реализирано с онлайн анкета сред 1001 души в четири от най-големите градове в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Всички обяви в платформата са с точен адрес, снимки, видео и много подробна
информация за имота, с цел да се минимизират огледите и загубата на време.
Компанията въвежда и различни иновации, чрез оптимизирани дигитални процеси, като възможност за запазване на оглед онлайн, подписване на електронни договори и други улеснения, които все още не се предлагат в България.

„Появата на flatimo на пазара за недвижими имоти в България е добре дошла, тъй като подобна иновация в бизнес модела не е имало от десетилетия и бих казал – е сериозно закъсняла. Всички знаем, че младите хора държат на дигитализацията на услугите, която позволява всичко да се случва по-бързо, лесно и максимално ефективно, без излишно суетене. Познавам екипа на Flat Manager от години и мога с увереност да твърдя, че с тази нова технология и иновативния си подход, те могат да променят начина, по който функционира пазарът, в полза на всички ни.“ – разказа Георги Павлов, изпълнителен директор на Realto Group и основател на Proptech обществото в България, което има за цел да подкрепя и стимулира иновациите в пазара на недвижимите имоти.

В краткосрочен план, компанията си поставя за цел да стане лидер на пазара на наеми в столицата, след което през 2025г. да се разраства в големите градове в страната. Преди това обаче има планирани различни подобрения на платформата, които бяха представени от основателя на Flat Manager Борис Павлов.

„Взаимствахме от партньорите ни Airbnb една функционалност, която ще изгради много необходимо доверие на пазара – възможността наематели да дават публично достъпна оценка на даден апартамент и хазяин, както и на наемодатели да оставят рецензия за хората, които са живели в апартамента. Това ще е достъпно още в началото на 2024 г. и вярваме, че ще е част от приноса ни към създаването на един истински ефективен пазар. Това е нашата мисия – хората са се нагледали на всякакви некоректни практики, време е да им върнем вярата в пазара, от това ще спечелят всички.“ допълва Борис.

За flatimo
flatimo е първата онлайн платформа в България, която предлага нов дигитализиран модел за наемане, отдаване под наем и покупко-продажба на имоти. Този модел се развива в различни страни през последните 5 години, променяйки изцяло начина, по който функционират пазарите на недвижими имоти.

В основата му е екипната работа и децентрализиран модел, който се противопоставя на агенциите с брокери, които работят за себе си и често да взимат комисионни и от двете страни. Моделът позволява по-бързо, лесно и удобно реализиране на даден имот, на много по-достъпна цена за собственика и напълно безплатно за наематели и купувачи.

Също така, за разлика от традиционните агенции за недвижими имоти, flatimo предлага на своите клиенти почти изцяло дигитализиран процес по наемане-отдаване под наем и покупко-продажба на имоти, с възможност за запазване на оглед онлайн и дигитални договори.

За Flat Manager
Flat Manager стъпва на пазара на недвижимите имоти през 2017г. и към днешна дата е лидер в България за управление на краткосрочни и дългосрочни наеми, обслужващ над 500 имота в цялата страна, партнирайки си с Airbnb и Booking.com.

От 2021г. Flat Manager е първата и единствена българска компания за управление на имоти, партньор на Homes&, Villas by Marriott Bonvoy в България.

През 2022г. създателите на Flat Manager лансират и собствена платформа за средносрочни наеми, насочена към дигитални номади – FlatAway.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм