"Очаква се голяма конференция под егидата на правителството. Очакват се и официални гости от ЕС - централни банкери и министър-председатели. Политическият знак, който дава това, е повече от ясен. За първи път поглеждат към нас с добро око", обясни финасистът Любомир Дацов в студиото на Дарик.

Частните интереси надделяха над националния що се отнася до приема на законите, които трябваше да подготвят страната за влизане в еврозоната, заяви експертът. Според него е имало достатъчно време законите да се приемат и България да бъде готова за влизане в зоната в началото на 2024 г.

Варненка задигна 5000 евро, скрити под дюшек

За Хърватия беше направено изключение. Когато гледат на теб политически с добро око, могат да направят и за теб компромис. Сигналите, които се дават от ЕС, са че и за нас може да бъде направено изключение по изискването за инфлация в страната. За съжаление, изпуснахме шанса си, допълва Дацов.

Нито едно правителство не изпраща искане за конвергентен доклад, ако не е готово, обясни Дацов. Сега е дошъл срокът, в който трябваше да се изпрати, но не бяхме готови, допълни той. Според него това обаче не трябва да бъде бъркано с победа на евроскептиците, които събират подписи за референдум за влизането в еврозоната.

Костадинов: Ако границата ни е в режима отпреди 30 г., няма да имаме проблем с мигрантите

Според Дацов много хора не разбират, че няма противостоене между валутния борд и еврозоната. Еврозоната е естественият изход от борда, което е своеобразно надграждане, смята финасистът. 

Тезата за нарушения суверенитет е безумна спекулация, заяви Дацов по отношение на критиките към влизането на България в еврозоната. 

За да бъде оценяван рискът от фалит на една държава, се гледа не само външният дълг. Гледа се банковият сектор, дългът на домакинствата и прочее. Италия има средно ниво на обща финансова задлъжнялост, когато събереш всички показатели, обясни икономистът в отговор на аргументи на евроскептиците, че страната ни би плащала чужди дългове, ако се присъединим към зоната.

„Иво Райчев приема еврото“ еп. 3: Кестените отвръщат на удара

Ако си вътре в системата, има някой, който да направи инструменти за управление на риска", констатира Дацов.

За еврозоната трябва да се разсъждава като възможност, обясни финасистът. Има хора, които стоят на едно място и не желаят да се развиват. Еврозоната е естествено продължение на валутния борд, завърши финасистът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм