Кристина Пекова е маркетолог от 15 години и не е част от никакви политически структури. Тя е организатор на протеста "Поход в защита на свободата в София", който е насочен срещу действията на "Възраждане" и е изцяло граждански и мирен.

Протестът ще тръгне утре (15.06.2023 г.) от президенството в 18:30 и оттам към централата на “Възраждане“ на бул. Христо Ботев, където ще бъдат поставени знаменца на Европейския съюз. 

МВР проверява привърженици на "Възраждане", които саботираха филм и нахлуха в бар в София

Междувременно стана ясно, че Министерството на вътрешните работи (МВР) е започнало проверка във връзка с действията на привърженици на "Възраждане", които в събота саботираха прожекция от София Прайд Филм Фест и нахлуха в магазин за бира в София. Това съобщи в. "Сега".

Група мъже с тениски на „Възраждане“ прекъснаха прожекцията на филм от „София прайд“

От пресцентъра на СДВР са потвърдили пред медията, че по проверката работи 1-во РПУ и материалите ще бъдат изпратени на Софийската районна прокуратура. Взети са и обяснения от подателите на сигнала за вандализирания бар и са разпитани свидетели.

В първия случай, проверяван от МВР, ставаше въпрос за прожекция на филма "Близо", който спечели наградата на журито в Кан през 2022 г. Лентата разказва за две 13-годишни момчета с близко приятелство, което е обект на хомофобски подигравки от страна на съучениците им. Според привържениците на "Възраждане" обаче, които в събота блокираха прожекцията, филмът е "педофилски".

Група мъже с тениски на „Възраждане“ прекъснаха прожекцията на филм от „София прайд“

Във втория случай, който се проверява от МВР, десетина мъже с тениски на "Възраждане" нахлуха в магазина за бира Cosmic Craft Beer в София. Мъжете са били предвождани от депутата Славчо Крумов от "Възраждане", като са запушили входа на магазина и не са допускали да се влиза и излиза. Възможна причина за нахлуването е табела "Не обслужваме привърженици на Възраждане", залепена на витрината на заведението.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм