Министерството на вътрешните работи (МВР) е започнало проверка във връзка с действията на привърженици на "Възраждане", които в събота саботираха прожекция от София Прайд Филм Фест и нахлуха в магазин за бира в София. Това съобщи в. "Сега".

Славов за грозните сцени в кино „Одеон”: България не трябва да допусне формите на политическо насилие да станат обичайни

От пресцентъра на СДВР са потвърдили пред медията, че по проверката работи 1-во РПУ и материалите ще бъдат изпратени на Софийската районна прокуратура. Взети са и обяснения от подателите на сигнала за вандализирания бар и са разпитани свидетели.

Белобрадова: Ще попитам министъра защо терорът на манипулациите започна да възпрепятства свободата да видиш изкуството

В първия случай, проверяван от МВР, ставаше въпрос за прожекция на филма "Близо", който спечели наградата на журито в Кан през 2022 г. Лентата разказва за две 13-годишни момчета с близко приятелство, което е обект на хомофобски подигравки от страна на съучениците им. Според привържениците на "Възраждане" обаче, които в събота блокираха прожекцията, филмът е "педофилски".

В миналото лентата многократно е била показвана, но сега е част от кино фестивала, придружаващ шествието за ЛГБТ права "София Прайд". Блокирането на прожекцията е поредната хомофобска акция през последните години.

Министър Стоянов иска пълна информация по случая с конфликта в кино „Одеон“

Във втория случай, който се проверява от МВР, десетина мъже с тениски на "Възраждане" нахлуха в магазина за бира Cosmic Craft Beer в София. Мъжете са били предвождани от депутата Славчо Крумов от "Възраждане", като са запушили входа на магазина и не са допускали да се влиза и излиза. Възможна причина за нахлуването е табела "Не обслужваме привърженици на Възраждане", залепена на витрината на заведението.

Група мъже с тениски на „Възраждане“ прекъснаха прожекцията на филм от „София прайд“

Овен това в понеделник сутринта магазинът осъмна с надраскани антисемитски знаци на витрината - надпис Jude (евреин на немски) и шестоъгълна звезда. Това са знаци, които нацисткият режим в Германия принуждава евреите да носят. Нацистка Германия е отговорна за геноцида над приблизително шест милиона евреи, известен като Холокост.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм