В понеделник ще поискам отговор от министъра на вътрешните работи как се превърнахме в държава, в която не може да се излъчва образец на европейското кино, номиниран за Златна палма в Кан и носител на голямата награда на фестивала, защото протестиращи, които никога не са гледали филма и нямат идея за какво иде реч, обсаждат киното и тероризират останалите хора. Как терорът на манипулациите започва да възпрепятства свободата да видиш изкуството.

Група мъже с тениски на „Възраждане“ прекъснаха прожекцията на филм от „София прайд“

Злото се уповава на незнанието на хората и на страховете им. Голямата вина за прекратяването на този акт на култура носят организаторите на протеста, които не се посвениха да лъжат най-безсрамно.

Винаги ще съм в защита на всяко мнение. Дори и крайно отрицателното и противоречащо на моето. Но има хора, закичили се с християнски и семейни ценности, които предвождат тези актове на омраза и чисто и просто лъжат. В този филм сексуални отношения няма. Сипят се нехристиянски лъжи, измислици и манипулации. Не знам кой е този Бог, който следвате, но това, което правите е против Бога.

Всеки краен идеолог си служи главно с лъжи. Лъже всеки ден от сутрин до вечер, за да вдига адреналина на хората и да привлича внимание. Използва обиди, заплахи, истерии.

Министър Стоянов иска пълна информация по случая с конфликта в кино „Одеон“

И между другото, ако бяхте внимавали повече във въображаемите си християнски ценности, щяхте да забележите, че гей отношенията реално са в носителя на Оскар “Everything, everywhere all at once”, където имаме двойка млади момичета. Там трябваше да пращате хора да обсаждат прожекциите.

А що се отнася до самите обсаждащи - няма сила на света, която да ме накара да се обърна срещу хора от моята си държава няма как да стане. Няма как и да помисля, че те са прости и необразовани.

Манипулациите и страхът, които се насаждат в обществото през медии и социални мрежи се подценява много. Постоянното стресиране, манипулиране на хората ги води пред киното да агресират срещу едно произведение на изкуството. И тук трябва внимателно да се помисли какво да се направи, защото пред нас е най-голямата придобивка на демократичното общество - свободата на изразяване, която трябва с всички сили да пазим.

И в нея влиза свободата да се изразиш чрез произведение на изкуството и да го предоставиш за гледане на публиката, за да съпреживеете заедно света.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм