Манипулираните видеоклипове заемат централно място в разгара на предизборната кампания в Индия, като фалшиви видеа с участието на двама високопоставени помощници на министър-председателя Нарендра Моди предизвикаха полицейски разследвания и арести на някои представители на опозиционната партия “Конгрес”, съобщава Ройтерс.

На изборите, наречени “първите избори с изкуствен интелект” в Индия, Моди заяви, че се използват фалшиви гласове, които уж показват лидери, правещи “изявления, за които дори не сме си и помисляли”, и нарече това заговор “за създаване на напрежение в обществото”.

Преди дни, в социалната мрежа “X” министър-председателят нарече действията на политическите си конкуренти “фабрика за фалшиви новини”.

Индийската полиция, която вече разследва разпространението на фалшиви видеоклипове, показващи боливудски актьори, критикуващи Моди, сега разследва подправен онлайн клип, който показва федералния министър на вътрешните работи Амит Шах, посочва Ройтерс. Във фалшивото видео министър Шах казва, че управляващата партия “Бхаратия Джаната” ще спре някои социални гаранции за малцинствата - тема, чувствителна за милиони избиратели.

Шах отвърна на удара на X, публикувайки своята “оригинална” и редактираната “фалшива” реч и твърдейки, без да предостави доказателства, че основната опозиционна партия “Конгрес” стои зад видеото, създадено, за да заблуди обществеността. Министърът заяви, че “на полицията са дадени указания да се заеме с този въпрос”.

Според полицейски изявления индийската полиция е арестувала най-малко девет души, включително шестима членове на екипите на “Конгрес” в социалните медии.

Петима от тях са освободени под гаранция, но най-значимият арест, извършен от звеното за киберпрестъпления на полицията в Ню Делхи, беше в петък, когато задържаха националния координатор на опозиционната партия за социалните медии Арун Реди, заподозрян в разпространение на видеото.

Арестът предизвиква протести от страна на конгресмените, като много от тях публикуват в X хаштаг #ReleaseArunReddy (бел. ред. в превод от английски език “освободете Арун Реди”). Арестът бе посочен като пример за “авторитарна злоупотреба с власт от страна на режима”. 

На 19 април, в Индия започнаха най-мащабните демократични и продължителни избори в света, които ще траят до 1 юни. Гласуването ще продължи шест седмици, а резултатите се очакват да бъдат обявени на 4 юни. Почти 1 млрд. души имат право да гласуват на парламентарните избори в Индия.