На 19 април, в Индия започнаха най-мащабните демократични и продължителни избори в света, които ще траят до 1 юни. Гласуването ще продължи шест седмици, а резултатите се очакват да бъдат обявени на 4 юни.

Въпреки силната опозиция, водена от алианса на "Индийския национален конгрес"- най-старата политическа партия в страната и влиятелни регионални партии, се очаква настоящият лидер на Индия, Нарендра Моди, да се утвърди в оставането си на власт. Това ще му осигури трети пореден мандат за него и неговата индуска националистическа партия "Бхаратия Джаната". В случай че Моди спечели, той ще бъде вторият индийски лидер, който управлява за трети път, след Джавахарлал Неру - първият министър-председател на страната.

Близо 970 млн. индийци, които са над 10% от населението на Земята, имат право на вот. Процесът ще се проведе на седем етапа, като те  ще трябва да изберат 543 членове на долната камара на парламента Лок Сабха (Народна камара) с петгодишен мандат. Гласуването в различните щати на Индия ще се проведе по различно време. В най-населения от тях - Утар Прадеш, изборите ще продължат една седмица.

Комисията е създала над 1 милион секции в цялата страна, като тази в ледените Хималаи е обявена за най-високо разположената избирателна секции в света- 4650m надморска височина, а там, където липсва изградена инфраструктура машините за гласуване се пренасят на различни животни и средства, от кон до слон. За организацията и осигуряването на безпроблемно протичане на изборния процес са ангажирани 15 милиона души.

В изборите участват 6 национални партии, 57 щатски и над 2500 местни, като по-малко от 12 партии държат 86% от местата в Лок Сабха.