Компанията за клиринг и сетълмент Euroclear е спечелила 4.4 милиарда евро миналата година от руски активи, блокирани от санкциите на Европейския съюз. Междувременно, блокът се подготвя да конфискува извънредните печалби, блокирани в централния депозитар за ценни книжа, за да подкрепи Украйна във войната ѝ срещу Русия, пише Financial Times. 

Базираната в Брюксел финансова компания разкрива, че приходите, свързани с лихви от руски активи, са се увеличили повече от четири пъти поради нарастващите лихвени проценти.

Общите нетни печалби от лихви на Euroclear са скочили до 5.5 млрд. евро през 2023 г. от 1.17 млрд. евро през 2022 г., според годишните финасови отчети, като по-голямата част от тях са свързани с руски активи.

С колко руски активи разполага европейският централен депозитар? 

Euroclear държи около 191 милиарда евро, принадлежащи на централната банка на Русия, които представляват по-голямата част от общо 260 милиарда евро в суверенни руски активи, блокирани от западните санкции. Те бяха наложени заради руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Вижте повече на Darik Business Review.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм