Продължава протестът на енергетици и миньори. 11-и ден автомагистрала „Тракия” и Проходът на републиката остават затворени за движение. Протестиращите подготвят пакет от документи, с който да регламентират следващите си действия.

От синдикатите на КНСБ и „Подкрепа” уточниха пред Дарик радио, че единият документ е призив към обществото за подкрепа, която да изразят на 12 октомври в 18.00 часа в различни точки на страната.

Другият – подписка за започване на ефективни стачни действия, като всяко предприятие само трябва да определи исканията си към работодателя.

Третият документ е заявление към институциите, което все още се подготвя, но основното в него е искането за изтегляне на Териториалните планове  за справедлив преход от Брюксел.

Единият документ вече е готов. Възвание – призив към обществото за подкрепа и самоорганизиране за участие в митинги на различни места в страната – пред сгради на институции, площади, места избрани от гражданите, където да изразят своята съпричастност към действията на миньори и енергетици.  Определената дата е 12 октомври от 18.00 часа. Сред аргументите на възванието са следните:

„Емисиите, които отделяме като държава са в рамките на очакванията на ЕК за 2030 г. Няма причина за толкова голям натиск за намаляване на емисии. Ние като държава сме си направили домашното. Би трябвало да не бъдм упреквани, а похвалени, но отличните явно ги наказват”, посочи Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

Той уточни, че в момента всички топлоелектрически централи съответстват на екологичните норми, като изтъкна, че се очакват иновации, които да подпомагат намаляването на емисиите. „Възванието приключва с още един аргумент, че е сигурно, че цената на тока, след като бъде въведена либерализацията за всички потребители, ще се увеличи. Тоест тя ще се увеличи с толкова, че ще стане непосилна”.

По думите му енергийно бедните няма да консумират енергия и така няма да има нужда тя да се произвежда. „Заплахата е огромна за целокупното население. По наши сметки близо 2,5 млн. българи ще са под прага на енергийната бедност. Представете си какво е това – катастрофа”.

Вторият документ е подписка за започване на ефективни стачни действия. Тук особеното е, че служителите на всяко предприятие сами ще трябва да изготвят исканията си към дадения работодател, като по закон подписката трябва да е подкрепена от 51 процента от работниците.

„Предатсваете си, че не е много хубаво да спрем работа посред зима. Тогава наистина животът на много хора ще бъде неудобен – най-малката дума, когато няма електричество в достатъчни количества”. 

Георги Господинов от КНСБ допълни, че такива действия няма да бъдат обявени предварително, но със сигурност няма да бъдат в слънчев и топъл ден.

„В крайна сметка, ако властимащите се вразумят и свършат работата си, която да защити интересите на държавата, може и да не се стигне до стачка”.

Третият документ е заявление към управляващите.

„В момента се подготвя, не мога да кажа точно детайли, но основното е териториалните планове да бъдат изтеглени, преработени и да се синхронизират с пътната карта, приета от НС”.

А диалогът между управляващи и протестиращи все още изглежда не върви. „Миналия вторник бяхме в София. Към днешна дата никой не ни е потърсил, поне мен, за да каже, че иска разговори”.

Александър Загоров открои това, че начинът на изразяване в Брюксел, в парламента и при протестиращите е коренно различен.

През следващите дни предстои доизясняване на стъпките, които ще предприемат протестиращите енергетици и миньори.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм