Емил Йорданов е кандидат за общински съветник от партия “Български възход”. Партията е с №20 в бюлетината, а Емил Йорданов е с преференция №105.

Г-н Йорданов, защо искате да се занимавате с политика, с местна политика?

Добър въпрос. По принцип не съм мислил да се занимавам с политика. Приемам го като възможност да помагам по някакъв начин на нашия град. Роден съм в Русе, харесвам много града си и винаги когато пътувам в други градове, и се върна, оценявам отново колко е страхотен. Но идеята е да свършим нещо за развитието му.

А защо “Български възход”, толкова партии има?

Защото познавам много от хората в листата на “Български възход”, това са добри хора, инициативни, отговорни, имам им доверие. Моята ценностна система съвпада с тяхната.

Ние сме в края на тази дълга предизборна кампания. В срещите ви с хора какво ви казват те, съвпадат ли проблемите им с тези, по които вие смятате, че трябва да се работи?

Работата ми е такава, че постоянно се виждам с хора, и в Русе и в съседните населени места. В Русе проблемите са мръсотия, непочистени пространства, прах, разкопани пътища. Друго, което хората споделят е бавната работа на институциите, много бюрокращина.

Това са все неща, които зависят от кмета, неговата администрация и Общинския съвет. Какво конкретно бихте могли да направите вие, защото ние като граждани приемаме, че кметът управлява града, но пък кметът се управлява от Общинския съвет.

Не мога да кажа конкретни стъпки, но идеята е като група да можем да седнем, всеки да даде предложения, и те да стигнат до обсъждане и решение.

Казахте, че сте роден в Русе, какво работите, каква е вашата експертиза?

Имам фирма за ПВЦ и алуминиева дограма, от 2006-та година работя, но не съм само шеф, реално работя и по монтажи, обикалям навсякъде, наистина постоянно се срещам с хора и обичам да разговарям с тях и да помагам.

А какви проблеми имате вие като представител на малкия и среден бизнес в работата си с местната власт?

В бизнеса съм свикнал сам да си решавам проблемите. А в работата си като общински съветник бих се фокусирал по-скоро върху решаване на проблеми като чистота, зелени площи, места за паркиране, въобще подобряване на общия облик на града.

Какво ви предстои до края на кампанията? Тя е първа за вас, е ли това, което очаквахте?

Абсолютно не, защото не съм политик и нямах никаква представа как се случват нещата, как се подхожда в такъв процес. Трудно е, защото обичам семейството си и искам да имам време за него, бизнеса също трябва да върви, а същевременно трябва да се срещаме с граждани, да посещаваме фирми, да обсъждаме проблеми и идеи.

Предполагам, че имате клиенти и партньори извън русенска община. Какъв е техният по-страничен поглед за Русе?

Да, аз самият ходя в цяла България, а хората, които са посещавали Русе са споделяли с мен отново това - проблемите с чистотата и инфраструктурата. Много често ме питат защо в малки населени места има прекрасни паркове и градинки, всичко е уредено, а в Русе не е така, въпреки, че е голям град. Това е едно от нещата, които ме карат да вляза в листата - да работя за решаването на тези проблеми.

Това ли е първия проблем, върху който бихте се фокусирал лично вие като общински съветник, а от там евентуално да убедите колегите си във вашата група, както и останалите съветници?

Да, бих се фокусирал върху това. Трябва по-строг контрол и върху сметоизвозващите фирми. А се сещам и за още един реален проблем. Като фирма аз вече нямам право да изхвърлям на сметището стари ПВЦ дограми, заради наредба на Общината, която гласи, че има риск от пожар, при нагряване на стъклата. И заради това много хора складират старите си дограми в междублоковите пространства, стават пожари, или пък ги трупат около контейнерите, става голям хаос. Ето тук може да се потърси решение от страна на Общината, да се помисли, да се коментира.

Тук са идвали и други ваши колеги от “Български възход” и са заявявали, че ще се откажат от възнаграждението си като общински съветници и средствата ще бъдат дарявани на различни фондации.  Бихте ли работили и вие без пари?

Да, нямам никакъв проблем с това. Даже не знам колко получава един общински съветник. Имам бизнес, смятам, че живея нормално. Щом може семейството да си позволи един път лятото да отиде на море и един на планина, какво повече можем да искаме?

Купуването и продаването на гласове е престъпление!