Откъде идва наименованието на Коледа на английски? Откога датира традицията за изпращане на коледни картички? В кои пиеси на Шекспир се споменава Коледа? Какво вещае целувката под имела? Виждат ли елените "невидимото" и могат ли да летят?

В навечерието на един от най-обичаните празници интернет пространството изобилства от интересни и любопитни факти по повод предстоящото честване и съпътстващи го традиции, символи, блюда.

Интересни факти за Коледа

Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа. Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии - езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март.

Наименованието Коледа (Кристмас) на английски произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123 г.

Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843 г. от британеца сър Хенри Коул. Първата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли. В действителност поздравителните картички за Рождество Христово започват да се наричат коледни едва през 1883 г.

Най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835 г., а за коледен пудинг - от 1858 г.

Единствените две шекспирови пиеси, в които се споменава Коледа, са "Напразните усилия на любовта" и "Укротяване на опърничавата".

Първата излъчена от космоса песен - на 16 декември 1965 г., е "Jingle Bells". В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

Интересни факти за имела

Имелът е един от символите на предстоящия празник Коледа. Клонката служи не само за украса - целувките под нея вещаят щастлива година, хармония и здраве.

Красив коледен подарък: Италианската полиция транспортира органи в „Ламборгини“

По света има около 1300 вида имел. Около 20 от тях са класифицирани като застрашени.

Растението е паразит - то впива корените си в дърво-приемник, от което смуче хранителни вещества.

Въпреки паразитното си съществуване, имелът е важна част от екосистемата, тъй като на плодовете, листата и нектара му разчитат няколко вида птици, пеперуди и пчели.

“Нашата Коледа се отменя“. Състоянието на Пеле се влошава

Според скандинавската митология плодовете на имела са сълзите на богинята Фрига, възвърнали към живот убития й син Балдур.

Според поверието всяка жена, отказала да бъде целуната под клонка имел, ще бъде застигната от лош късмет.

Плодовете на имела съдържат отровата форатоксин, поради което не е препоръчително да се поглъщат.

Колко ще ни струва трапезата за Бъдни вечер и Коледа

Интересни факти за елените

Елените са известни като неизменни помощници на Дядо Коледа при разнасянето на подаръци. В действителност тези животни не могат да летят, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото.

Един и същ вид ли са северните елени и карибу?

В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. "Нейчър клаймит чейндж" за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но са близки братовчеди.

Шоково поскъпване на яйца, захар и масло

Северните елени имат "умни" крачета

Тъй като не могат да сменят "ботушките си със сандали", северните елени правят следващото най-умно нещо - възглавничките на краката им през лятото се разширяват и стават "гъбести", подобрявайки придвижването им през "омекналата" тундра. През зимата те се свиват, оголвайки копитата им, за могат животните да се движат през снега и леда, и дори да копаят с тях.

Женските имат рога

Единствени сред над 45 вида елени, женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските - по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.

България или Румъния - къде коледната трапеза ще бъде по-скъпа?

Изненадващата съдба на еленските рога

Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

Елените имат практични палтенца

Палтенцата на елените представляват козина от кухи косми, които улавят въздуха и им осигуряват добра топлоизолация в суровата среда.

Елените не могат да летят, но могат да плуват

Благодарение на специалните си палтенца северните елени са и отлични плувци.

National Interest: Десетте най-големи опасности пред света през 2023 г.

Елените мигрират на огромни разстояния

Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 километра.

Северните елени виждат невидимото

Изследователи от Юнивърсити колидж в Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

Елените бягат от раждането си

До 90 минути след раждането си еленчето вече е в състояние да тича. Часове след появата си на бял свят то вече може да пробяга няколко километра.

ГИТ обяснява какво трябва да е заплащането за работещите по празниците

Удивителното мляко на северните елени

Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22 процента мазнини и 10 процента протеини. За сравнение - кравето мляко съдържа само между 3 и 4 процента мазнини.

Интересни факти за основни продукти на коледната трапеза

На коледния ден пуйката заема видно място на много трапези. Преди да стане традиционно блюдо на Коледа във Великобритания, например, мястото й е било заемано от гъската. Друг популярен продукт на празничната маса е брюкселското зеле.

Кои са скритите опасности в кухнята

Пуйка

Специфичният крякащ звук издават само пуяците.

Проучване, публикувано през 1997 г., показва, че пуйките предпочитат мъжки екземпляри с по-дълги кожени придатъци на шията.
Половата принадлежност на пуйките издават техните изпражнения - тези на мъжките са спираловидни, а на женските - във формата на буквата J.

Според Бенджамин Франклин пуйките са по-достойни за уважение и по-подходящи за национален символ на САЩ от белоглавия орел, който по думите на държавника е птица с "лош морал".

Байдън помилва две пуйки преди Деня на благодарността (снимки)

Пуйките са внесени във Великобритания през 1526 г. от пътешественика Уилям Стрикланд. Всяка година на Коледа в страната се изяждат около 10 милиона пуйки.

Гъска

Преди пуйките да заемат мястото им, гъските са били традиционното коледно блюдо във Великобритания, по-специално сред бедните. Ако "отърват" трапезата, гъските могат да доживеят до 25 години.

Единственият филм, отличен с "Оскар", който съдържа производно на "гъска" в заглавието, е комедията "Татко Гъсок" (1964) с Кари Грант и Лесли Карон.

Катрин Тасева получи романтично предложение за брак на пъпа на Пловдив (снимки)

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле се отглежда в Белгия от 13-и век, откъдето идва и наименованието му, въпреки че зеленчукът е бил познат и на древните римляни.

Древните китайци са препоръчвали брюкселско зеле като лек за стомашни проблеми.

Първенец по консумация на брюкселско зеле на глава от населението е Великобритания. Насажденията със зеленчука в страната се равняват на площта на над 3200 футболни игрища.

Разкриха склад със заводски количества шоколад с изтекъл срок на годност

Причината много хора да не "долюбват" брюкселското зеле е специфичният му вкус, който се дължи на гена TAS2R38.

През 2014 г. британецът Стюарт Кетъл изкачва връх Сноудън, бутайки брюкселско зеле с носа си за благотворителна кауза. Начинанието му продължава четири дни и 22 часа. За това време Кетъл използва 20 "зелчета".

Рекордът за най-много изядени "зелчета" за една минута - 31, с помощта на коктейлна клечка, е поставен през 2008 г. от Линус Урбанек (Швеция).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм