Три дни остават до началото на новия парламентарен сезон. На 1-ви септември се събира Народното събрание. Преди дни обаче се появи напрежение в така наречената "сглобка". Бойко Борисов атакува партньорите си в така наречената "некоалиция". Упреците към управлението са много. След това се намеси и президентът. За пореден път той изригна. Всеки път, когато стане дума за смяна за назначените началници на служби, той реагира агресивно и този път това се случи не къде да е, а на музикалния фестивал "Пирин фолк" в Сандански. Задават се и местни избори, които са съвсем близо.

Тези теми и други коментира в предаването "Витамин" по Дарик радио Елена Дариева - социолог от агенция "Насока".

Скърца ли сглобката?

Елена Дариева. Снимка: Фейсбук 

"Аз като бивш авиатор мога да кажа, че нещо, което не скърца, много лесно се чупи, така че е по-добре да има подобни скърцания, отколкото директно да върви към крах, но такъв аз не прогнозирам да се случи. Събитийният дневен ред е много наситен и това е напълно нормално в една година, която започна с поредните предсрочни парламентарни избори. Нормално е градусът на напрежение на политическата сцена да се покачва и политиците да си говорят през медиите, но и ако си спомняте при предишното редовно правителство също имахе комуникационни проблеми. Това не е нещо ново", заяви експертът.

Кое е новото?

"Новото в случая е че извън радикализацията, която наблюдаваме на ниво парламент и изпълнителна власт, има много сериозни заявки от страна на държавния глава. Новото в случая е че той пое тази линия на конфронтация още от деня на клетвата на новия кабинет. Той ясно заяви позицията си. Аз смятам, че тази позиция достигна своя апогей на 19-и август с изказването му от връх Шипка. В рамките на тези 11 минути той отправи общо 30 обвинения към управляващата некоалиция", припомни социологът.

Дариева смята, че в това негово изказване са прозвучали ясно няколко заявки:

  • "Първо, той се заяви като опоциционен лидер, но не пропусна да каже, че е говорител на поколения българи. Много анализатори видяха в тази му заявка поредния аргумент, че той планира да оглави някакъв политически проект."
  • "Втората заявка, която чухме в това изказване, беше нежеланието за реформи в службите и в МВР. Промени и реформи там са наложителни и ние имаме аргументи в тази посока ежедневно. Той обаче не иска да загуби влиянието, което има, доколкото назначенията са именно негови."

Местни избори и предстоящи важни събития

"Ситуацията по места е много различна. Логиката на местните избори възпроизвежда разположението на политическите сили единствено в много големите общини в страната. В малките общини ние ставаме свидетели на излючително екзотични обединения. Лидерите ще използват всеки един повод, за да говорят, но предимно на собствения си електорат, така че можем да станем свидетели на много остри упреци и обвинения, но това надали ще има някакъв драматичен резултат", заяви Дариева.

"Първото тънко място по пътя можем да го чакаме февруари следващата година, когато предстои да станем свидетели на нещо невиждано досега, а именно - ротационния механизъм. Премиерът Николай Денков ще се върне в Министерството на образованието най-вероятно и предстои Мария Габриел да оглави правителството", добави Дариева.

"Една от причините за толерантността на хората към управлението се дължи и на нежеланието за пореден път да се отиде на предсрочни парламентарни избори, които биха произвели същата картина. Все пак голямата цел, която стои пред страната, е евроатлантическият път на България и запазването на тази посока. В българското общество съществува масово и широко одобрение към членството на България в НАТО и ЕС и целите, които стоят пред нас, са влизане в Шенген и еврозоната, за което трябва да се полагат постанни усилия. Другото е реформата на съдебната система", смята социологът. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм