Низ от престъпления и никакъв контрол от парламента върху правителството - така определи обстановката в България председателят на АБВ Румен Петков. Част от примерите, които той даде в Пловдив, бяха показният разстрел на Къро, на Алексей Петров, мистериозната смърт на 58-годишния столичен топ адвокат Асен Джингов, в чиято кантора са работили Лена Бориславова и Никола Минчев, както и смъртта на един от братята Галеви.

В Пловдив Румен Петков коментира и американски законопроект, с който САЩ обявява Черно море за зона за стратегическите си интереси и планира постоянно военно присъствие. По думите му, документът е внесен в Сената на САЩ на 15 март под наименованието „Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.“.

"Така се предвижда България да осигури на САЩ дългосрочно пребиваване на чужди военни кораби в Черно море“, каза Петков и настоя българският парламент да вземе отношение към текстовете в този законопроект.

Румен Петков засегна и темата с опитите от страна на българското правителство да бъде спрян договора за доставката на руски петрол. Според него последиците от такова решение ще са катастрофални за икономиката ни и ще донесат увеличение на цените на горивата с минимум 25-30%.