Една от основните цели, оправдаваща сгобката зад кабинета "Денков-Габриел", остава по-скоро неизпълнима. България едва ли ще влезе в Шенген тази есен или в началото на следващата година, стана ясно от думите на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, цитиран от БТА.

Поредният червен флаг за България от страна на Австрия бе даден по време на пресконференция на Карнер и румънския му колега Каталин Предою във Виена.

"Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не функционира, затова не сме отворени към разширяването й. Вече има проверки на границите. Системата като цяло не работи, в този момент не е подходящо разширяването на Шенгенското пространство", каза Карнер.

България и Румъния очакват да влязат заедно в зоната за безвизово пространство. До момента ЕП и ЕК на няколко пъти са призовавали страните членки да одобрят разширяването на съюза, но срещу решението, което трябва да бъде взето с мнозинство, се обявяват Нидерландия и Австрия.

По време на пресконференцията днес румънският вътрешен министър заяви от своя страна, че "Австрия не с Румъния има проблем".

"Румънските полицаи си вършат работата и сме готови да продължим тази работа заедно", добави той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм