Измина месец август, девети най-топъл август от 2000 година насам. Горещ беше, имахме серия от 12 поредни дни с температури в района на София от над 30 градуса, което не се случва всяка година, но дори това не можа да повиши среднодневната температура над 22,7 градуса, каквато е тазгодишната среднодневна августовска температура в района на София. През годините имаме среднодневни августовски температури и от 23,7 градуса, което е с градус по-топло. 

Сутринта в петък, 1 септември, усетихме полъха на есента, защото минималната температура падна до 11 градуса в околностите на София (станцията на летището), а в центъра на града бе 14 градуса (автоматичната станция в двора на СУ). 

С 3 градуса е по-висока температурата заради ефекта на градския топлинен остров. Градският топлинен остров повишава температурите в центъра в определени случаи и с повече от 3 градуса, в сравнение с околностите на града, така че това не е нещо необичайно. Ще наблюдаваме този ефект и в следващите дни.

Идващият уикенд ще бъде хубав, спокоен, с много слънце и типично летни температури, подходящ за море и планина, не се очаква да вали, така че времето ще е хубаво.

В понеделник, 4 сепетември, обаче още от сутринта студен атмосферен фронт ще започне да преминава над страната от свер на юг, като на много места ще има превалявания, придружени и от гръмотевици, временно усилване на вятъра и понижение на температурите. Колко точно ще се влоши времето очакваме да разберем от краткосрочните прогнози на НИМХ в неделя. Бъдете с внимание в първия работен ден от новата седмица.

Карта, показваща движението на два мощни тайфуна в западната част на Тихия океан, които заплашват съответно Хонг Конг и Тайван в следващите 24 - 36 часа. zoom.earth

Влошаването на времето ще е краткотрайно, още във вторник ще започне подобрение и в следващите дни до края на седмицата ще е предимно слънчево, с повишаващи се дневни температури. Все пак вече максималните температури ще са над 30 градуса само в низините на Южна България и по поречието на Дунава. И така, хубавото време се очертава да продължи според моделите към днешна дата, до около 13 - 14 септември. Разбира се, заради дългия период на прогнозата са възможни промени.

И в Европа заради разполагането на центъра на високо атмосферно налягане над централните части на континента се очертава времето да е хубаво без съществени валежи и с повече слънце, като във Франция още в следващите дни температурите ще се повишат и ще надхвърлят 30 градуса.

В Източен Сибир с навлизането в септември започна понижение на температурите, които на места вече ще са и под нулата, така че там есента идва.

Данните за ледената покривка в Гренландия и средните температури на ледения щит на най-големия остров на Земята показват, че в поседното десетилетие няма повишение на средните температури, няма и загуба на лед от ледения щит на острова. Още вижте тук: http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/

Това, разбира се, не се дискутира твърде много от медиите, които обичат разказите за климатичния край на света и глобалното затопляне. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм