Според председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски прекъсването на връзките с Русия в сферата на ядрената енергетика ще е катастрофа. Той обясни, че АЕЦ „Козлодуй” е руски проект и страната ни в голяма степен зависи от носителите на тази технология.

Бачийски уточни, че към момента няма проблем АЕЦ „Козлодуй”да остане без свежо ядрено гориво, тъй като централата е обезпечена с руско гориво до 2027 година за 6 блок, а за 5 блок до април 2024 година.

Радев в Брюксел: Ако се стигне до санкции в ядрената енергетика, България ще наложи вето

Като евентуална катастрофа за АЕЦ „Козлодуй” определи прекъсването на връзките с Русия в ядрения сектор председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски по време на годишната конференция на регулатора.

По думите му налагането на такива санкции могат да са засегнат управлението на отработеното гориво. Освен това централата може да работи още 30 години, но затова се нуждаем от подкрепата на главния конструктор и главния научен ръководител на проекта.

Служебният кабинет си писа “отличен“ в енергетиката, социалната политика и справянето с мигрантския натиск

Бачийски уточни, че проблем с горивото за ядрената ни централа няма, тъй като е обезпечена с руско гориво. До 2027 година за 6-ти блок, а за 5-ти блок тази пролет ще бъде заредено последното руско гориво и с него може да се работи до април 2024 г.

По думите му, ако до тогава алтернативното американско гориво от „Устингхаус” не получи лиценз, то 5-ти блок има разрешение да работи с руския тип гориво за 6-ти блок и може да бъде прехвърлено от тези количества.

Депутати от "Продължаваме Промяната" внесоха в Парламента проект за проучване на нови ядрени мощности

Бачийски поясни, че така средно централата е обезпечена с гориво до около 2026 година. Според него отработеното гориво не трябва да стои в България, а трябва да бъде изпратено за преработка.

Към момента в страната ни има място за съхранение, като до 2032 г.  няма проблеми да не изнасяме отработеното ядрено гориво.

От Агенцията за ядрено регулиране посочиха още, че липсват последващи действия за продължаване на процедурата по развитие на нови ядрени мощности както на лицензираната през площадка за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй” през 2020 г., така и за АЕЦ „Белене”.

„Галъп“: 44% от българите очакват 2023 година да е по-лоша

Припомняме, че преди извънредното заседание на Европейския съвет Румен Радев заяви: "България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика".

Той уточни, че ако страните-членки вземат такова решение, България ще наложи вето. Радев коментира още, че е време да се търси път за прекратяване на войната между Русия и Украйна и подчерта, че българското правителство не трябва да допуска отново да се изпращат оръжия на Украйна от резерва на българската армия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм