"България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика", каза президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Европейския съвет. Той уточни, че ако страните-членки вземат такова решение, България ще наложи вето. Радев коментира още, че е време да се търси път за прекратяване на войната между Русия и Украйна и подчерта, че българското правителство не трябва да допуска отново да се изпращат оръжия на Украйна от резерва на българската армия.

Радев заминава за Брюксел за извънредно заседание на Европейския съвет

Войната в Украйна е фокус на извънредното заседание на Европейския съвет. Лидерите на държавите членки ще се срещнат с украинския президент Зеленски, като се очаква той да поиска да бъдат наложени нови санкции срещу Русия, включително по отношение на ядрената енергетика. Преди заседанието на съвета президентът Румен Радев коментира, че България няма как да приеме подобни санкции.

Радев: Пандемията, войната и инфлацията поставят живота на хората на все по-голямо изпитание

Президента уточни, че България ще продължи да подкрепя украинския народ, но е време фокусът да се премести към мерки за преустановяване на военните действия и сключване на дипломатически съюзи. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм