Синдикатите ще участват в преговорите за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика”. Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев пред делегатите на 11-ия конгрес на КТ „Подкрепа”.

На форума държавният глава Румен Радев изтъкна важността на взаимодействието между държавните институции и синдикатите по различни теми, особено що се касае до съхраняването на независимостта на енергетиката ни.

КНСБ: 2 432 лв. е издръжката на тричленно семейство

Президентът на КТ „Подкрепа”  Димитър Манолов коментира, че битката им за запазване на въглищните мощности в страната ще продължи.

Пандемията от Ковид, енергийната криза, войната в Украйна и галопиращата инфлация поставят живота на хората и трудещите се в България на все по-голямо изпитание. Това по време на единадесетия конгрес на Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Колко ще струват предстоящите избори на данъкоплатците?

Радев коментира, че през изминалите години организацията се е превърнала в опора и безмилостен критик, но и в ценен и търсен партньор.

Той обърна внимание на съвместната работа на държавата и синдикалните структури по определени теми, като изтъкна, че най-важно е да се съхрани независимостта на енергетиката ни.

Въвеждат контрол на доставките от производител до магазин, разликите в цените са над 30%

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че синдикатите ще се включат в преговорите за предоговаряне на глава „Енергетика“ в Плана за възстановяване и устойчивост. 

В приветствието си към делегатите на 11-ия конгрес на КТ „Подкрепа“, Донев открои като предизвикателство отношението на младите хора към пазара на труда, тъй като те имат изисквания и очаквания, които не се покриват от минималната работна заплата, искат гъвкав подход към работното време и право на личен живот. Донев заяви, че бъдещето на труда са младите хора и е време те да са основна тема в социалния диалог.

Пламен Димитров: Ако пощите спрат, пенсиите няма да се платят

От своя страна президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира, че сред приоритетите им е запазване на енергийния суверенитет на България, заради това и ще продължат да настояват за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му, когато се появи достойна алтернатива, която да замени празните приказки за слънце и вятър, синдикатите ще застанат зад нея.

Инвестиции при инфлация. В какво да вложим пари?

Синдикатът настоява също и за намаляване на работната седмица от 56 на 48 часа, по-добри условия на труд, както и промяна на размера на минималната работна заплата.

Манолов изрази безпокойството си от това, че има не само от инфлацията на стоките, а и от инфлацията на идеите.

Сред основните цели на КТ „Подкрепа” през следващите години ще бъде усъвършенстване на законодателството, така че всички работодатели да са включени в преговори за колективни трудови договори; приемане на закон за правото на стачка; приемане на необлагаем данъчен минимум; намаляване на работната седмица от 56 на 48 часа; по-добри условия на труд, както и промяна на размера на минималната работна заплата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм