Инфлацията у нас все още е близо до рекордни за последните 25 години нива. В края на декември 2022 г. тя възлиза на 16.9% на годишна база.

Месечното увеличение на цените в страната е от 0.9 на сто.

Как да изберете пенсионен фонд за втора пенсия

На този фон, къде и в какво да вложим парите си през 2023 г.? Кои опции да избягваме и защо? Отговорите дават от Darik Business Review

Взаимни и борсово търгувани фондове

2022 е една от най-лошите години за капиталовите пазари. Но ако се вгледаме в историческите резултати, след подобни слаби години следват добри времена.

У нас има голямо разнообразие от фондове, към които можем да насочим инвестициите си в очакване на по-добра доходност. Вижте най-големите и най-добре представилите се през последната година.

Злато/Сребро

Години наред златото е смятано за един от най-добрите активи за защита от инфлацията. През 2022 г. тази му слава не се потвърди, но 2023 г. стартира много добре за благородния метал, добавил близо 5% към стойността си. Повишението в последните три месеца е 16.88%.

Още по-добре се представя среброто, чиято цена е скочила с над 22% за същия период.

Каква добавка към пенсията може да получите


Имоти

Настоящите цени на имотите у нас са рекордни в исторически план. Със стартиралото повишение на лихвите по кредитите обаче е възможно недвижимостите да поевтинеят, подобно на случващото се в много страни по света.

Каква вдовишка добавка получават пенсионерите

Редица пазарни наблюдатели смятат, че стойността на наемите ще расте през 2023 г., като прогнозират и запазването на сериозния интерес към покупката на инвестиционни имоти. Добре е обаче да изчислите доходността си, преди да се впускате в подобно начинание.

Опция са и популярните напоследък краудфъндинг платформи за инвестиции в имоти.

Земеделска земя

Въпреки повишението в цената на земята у нас в последните години, тя все още е далеч от средните нива в ЕС. Този актив може да ни донесе доходи и от отдаването под аренда. 

Добре е обаче да се инвестира в по-големи масиви – над 10 дка. Според класификацията на земеделските земи, с най-високо качество са тези от първа и втора категория.

Тук също има опция за използването на краудфъндинг платформи за инвестиции в земя, налице е и възможността за покупка на акции от АДСИЦ (бел. ред. акционерни дружества със специална инвестиционна цел).

В какво да НЕ инвестираме?

Депозити

Депозитите и имотите продължават да са най-често използваните форми на инвестиция у нас. Днес обаче лихвите по спестяванията често са под 1%, което означава, че ако държим пари на влог, тяхната покупателна способност само за 2022 г. е паднала с над 15%.

НСИ: Всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, се заместват от едва 61 влизащи на трудовия пазар

Вместо да държим парите си на депозит, може да погасим напълно или частично кредит, например. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм