2 432 лв. са необходими за месечната издръжка на тричленно семейство – двама възрастни и едно дете до 14 години. За един работещ, живеещ сам, необходимият нетен месечен доход е в размер на 1 351 лв.

Това показват данните на КНСБ за издръжка на живота за месец декември, представени от Пламен Димитров. Данните са на базата на заплата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 г.

Председателят на БСК: Абсолютно реалистично е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Според изследването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2022-ра година, 75% от анкетираните лица изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. За изминалата година 67.3% от лицата не са получили увеличение на заплата си, промяна има при 27.9% от допитаните.

И така доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4 на сто спрямо третото тримесечие на миналата година и с близо 18 процента на годишна база, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Българи платиха над 16 млн. лева, за да си купят стаж за пенсия

Сред факторите, които са оказали влияние нарастване дохода за издръжка са цените на тока за бизнеса, природния газ, нарастването на петрола, високата цена на земеделските култури, цените на металите и др.

Средно с 40-50% нарастват за една година спрямо декември 2021 г. цените на 20-те жизненоважни стоки в т.нар. малка потребителска кошница.  При хранителните стоки -  групата на млякото и млечните продукти бележи ръст за последните година от 43.6% на годишна база. Драстично поскъпване се наблюдава при групата на киселите и пресните млека – за последната година с 39.4 на сто. Яйцата нарастват с 55% на годишна база.

16.9% е годишната инфлация през декември

При нехранителните продукти и услуги иам задържане на цените, което се дължи на намалението на  цената на природния газ с 47.2%, но въпреки това той става с 26.9% по-висок ръст на годишна база.

При електроенергията, газообразните и други горива се отчита намаление за последните 3 месеца със 7.9%, но на годишна ръстът е от 21.1%. Жилищното обзавеждане и домакинските електроуреди също бележат ръст.     

10 начина да си намалите данъците                                                           

Според данните към ноември 2022 година малко над 1,7 млн. души получават възнаграждение под заплатата за издръжка. За сравнение през ноември 2021 г. те са били малко над 1,6 млн.

С минималната заплата в България малката потребителска кошница може да се купи 6,6 пъти. За сравнение с най-ниското възнаграждение в Румъния тя може да се купи 11 пъти, а в Германия – 29.

От КНСБ настояват за своевременно приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г., втора актуализация на минималната заплата до достигане на 850 лв. и за въвеждане на необлагаем минимум.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм