Девет дни минаха от взрива срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев, събитие, представено от прокуратурата като атентат, целящ убийство и организирано от зъл гений. Към днешна дата обаче въпросите остават повече от отговорите, версиите се сменят ежедневно, а от вчера наблюдаваме и открит раздор между главния прокурор и неговия заместник - шефа на НСЛС Борислав Сарафов, по повод първоначалното твърдение, че Гешев е бил в автомобила със семейството си. Информация, която бе опровергана категорично едва вчера. В писмо до БТА Сарафов се разграничи от шефа си, обявявайки, че няма да носи вина за чужди грехове. 

Борислав Сарафов: Прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко

Според Андрей Янкулов, бивш прокурор и зам-министър на правосъдието, е трудно да се каже в момента на какво се дължи изявлението на Сафаров. “Може да е мимолетен конфликт от случката и да не излезе нищо от това. А може да е някакво разместване на пластовете на прокуратурата”, уточни той в “Кой говори” по Дарик радио. 

С дебели връзки и назначени без конкурс: Кои са прокурорките, които подкрепиха Гешев?

Янкулов открои няколко акцента от изявлението на Борислав Сарафов:

  • Има директен упрек от заместник главния прокурор към неговия началник, че прокуратурата се намира на политическия терен. Това е нещо, което и хора от гражданския сектор са изтъквали като упрек. Сякаш от вчера и г-н Сарафов е видял това, той вчера го е прозрял”. 
  • “Друг съществен момент е обвинение към главния прокурор, че той се е разпореждал по конкретния случай с евентуален атентат. На място, от Ясен Тодоров, по указания на Гешев, е заведен израелският експерт. А това е незаконно - той се е намесил, но се е намесил по дело, по което няма право да се меси, защото това е конфликт на интереси. И тук ВСС трябва да реагира”.

“Отговорност за атентата да поеме Сатиричният театър“, и още от Фейсбук след новината за Гешев

Политологът Теодор Славев отбеляза, че Сарафов казва, че това не е негово мнение, а на мнозинството в прокуратурата, което по думите му значи, че нещо се случва там. “Ако главният прокурор се намесва по телефона за дела, които са свързани с него, представете си какво се случва по другите”, каза още той.

След взрив и визита в Турция, главният прокурор Гешев се озова в Ню Йорк

Янкулов добави, че Сарафов може да има информация, че дните на главния прокурор Гешев на поста са преброени. 

Политологът Теодор Славев заяви, че някой лъже - или главният прокурор, или Сарафов, или вътрешният министър. Тримата дават различна информация. Славев даде пример с информацията дали семейството на Гешев е било в колата - “тръгна да се спуска контролирано от медии, които са близки до прокуратурата”.

Цончо Ганев: Това, че Сарафов е признал, че е сгрешил, не променя факта, че е имало взрив до колата на Гешев

Политологът припомни, че в момента “Гешев е на задгранично турне”, а си заслужава, тъй като случаят е толкова скандален, Народното събрание да го покани и да го изслуша”. 

Янкулов е категоричен, че институциите трябва да обяснят и какъв е този израелски експерт, включен в делото, защо е тук, с институции ли е свързан, с частни лица ли, “иначе остават догадки без отговор”.

Сарафов: При първоначалното ми изказване бях подведен от Гешев

“Никой не знае какъв е и защо е този експерт. Отново онези медии тръгнаха да разпространяват за този експет. Това се прави с цел да усили общественото усещане, че става дума за атентат - заради опита на израелските служби в подобен тип произшествия. Привнасят се герои, драматизъм… Кой има мотиви да прави атентат срещу главния прокурор? Кого е разследва той? Прокуратурата не разследва корупция по високите етажи… “, коментира и политологът Славев.

Демерджиев: Незначителни са щетите по колата на Гешев. Милева го обвини в политическа пропаганда

“Кое налага главният прокурор обичайно да ходи на държавни разноски до Боровец? Каква е тази обичайна разходка дотам? Това е губене и на работно време с пътуване дотам. Работни часове на главен прокурор, на НСО, на бензин – харчене на наши пари”, акцентира още Славев.

Ясен Тодоров, НСлС: Атентатът срещу Гешев не е инсценировка

Според Янкулов няма накъде повече да да се компрометира това разследване: “От самото начало прокуратурата в лицето на зам. главния прокурор тръгна с едни крайни твърдения - семейството и Гешев са се разминали на косъм, 3 кг тротил, 4-5 метра огнен стълб, заключения в самото начало, които показват много притеснителен акт срещу главния прокурор. Но в началото не може да се правят такива заключения. Това са обстоятелства, които се установяват в хода на разследването, а когато се виждат пораженията, тези бомбастични изявления бяха подложени, нормално, на съмнения от обществото. Важно е да се изясни потенциалната опасност от взрива”.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм