яма нито една готова експертиза към момента. Тя не може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни. Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца разследването да приключи, то ще е изключително сложно".

Това каза заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров пред журналисти по повод разследването на взрива, който избухна до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

Приключи огледът на мястото на атентата срещу Гешев, пътят за Самоков е отворен

При инцидента, който се случи на 1 май, няма пострадали. Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като атентат. 

Ясен Тодоров заяви, че се работи по абсолютни всички версии - "кои са физическите извършители и кои са лицата, евентуални посредници, поръчители, помагачи, които евентуално са дали някаква информация за маршрута и движението на главния прокурор и т.н.". Той отрече случаят да е инсценировка.

Гешев: Адмирации за всички магистрати, които защитиха независимостта на съдебната власт

Към момента МВР не ни е предало информация за лице, за което има съмнения за съпричастност към инцидента, поясни още заместник-директорът на НСлС.

„Имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица. Взрив, поставен на място, подходящо да нанесе поражение върху преминаващи МПС-та, с огромна поразяваща сила. И, ако попадението е било на точното място и МПС-та с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една или две. Това е предварително становище не само на български експерти, а на специалист по антитероризъм и взривове, който многократно се е сблъсквал с такива случаи, от Държавата Израел“, заяви Тодоров.

НСлС на различно мнение от МВР: Не могат да кажат дали има заподозрени за опита за атентат срещу Гешев

Вероятността да се направи следствен експеримент не е малка, експертите ще кажат дали се налага, добави още Тодоров. Той посочи, че според предварителното становище на експертите, неофициалното, ударната вълна от взрива е била много силна.

Според Тодоров има заявена готовност за сътрудничество, освен от Държавата Израел, и от други партньорски служби, и "ако те разполагат с необходимите възможности, ние ще се възползваме от тях".

Той изрази съжаление, че този случай се употребява политически от хора, които нямат никакви познания относно разследването на престъпления. По думите му те искат да извлекат дивиденти за себе си.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм