“Направихме преглед на огромна база от нормативни актове в 94 структури. Повечето от ръководителите в публичната администрация се назначават на общи основания и на практика липсват всякакви критерии. През 2016 година се въведе критерият за образование, а преди това присъстваха общи, формални критерии като гражданство и професионален опит.”

Отстраниха всички членове на КЗП, те ще си търсят правата в съда

Това заяви Теодор Славеев от “Български институт за правни инициативи” в предаването “Кой говори” по Дарик радио.

“Наше изследване от периода 2009 - 2022 година показа, че повече от половината от ръководителите на различни държавни органи се задържат на пост под две години”, сподели Славеев на въпрос дали смяната на властта води до “чистка” в администрацията.

Комисията за защита на потребителите в Русе е следила нерегламентирано свои служители, както и жалбоподатели и търговци

Славеев заяви, че структури като Агенция “Митници”, Агенция по вписванията, “ДАБЧ” и “Изпълнителна агенция автомобилна администрация” са с повишен корупционен риск, тъй като предлагат услуги на хора и фирми, което често води до подкупи за по-бързо или приоритетно обслужване например.

Министерство на икономиката с контра обвинения към шефа на ДКК

“Ние се нуждаем от нормативна рамка, но най-вече от практика, която да гарантира, че професионалисти и хора с високи нравствени качества заемат тези позиции и да не е водещ единствено и само политическият критерий”, отбеляза Славеев.

Има политически натиск върху КЗП

Славеев сподели, че при ръководителите на различни държавни администрации не е толкова важно да разбират от съответната област, на която са начело, а по-скоро да притежават мениджърски качества и качества за справяне в екстремни ситуации.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм