Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите (КЗП) и опит да се блокира работата й. Това обяви на извънреден брифинг директорът на Комисията Иван Френкев.

По думите му има безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на КЗП защо си върши работата.

КЗП: Мобилните оператори продължават да заблуждават възрастни хора

Френкев обвини Министерството на икономиката, че пречи на работата на Комисията с цел да дискредитира предишното управление, за да се изкарат политически дивиденти.

Той уточни, че в сигнал до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. По думите му обаче в Закона за защита на потребителите има раздел "Обща безопасност на продуктите" и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон.

Нинова: КЗП започва масирани проверки срещу разпространението на райски газ

Втора точка в сигнала е по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която КЗП осъществява.

Иван Френкев беше общински съветник от БСП в Смолян до май месец тази година, когато бившият министър на икономиката и лидер на социалистите Корнелия Нинова го назначи за председател на Комисията за защита на потребителите на мястото на Димитър Маргаритов, който пък тогава стана зам.-министър на икономиката.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм