Централната избирателна комисия (ЦИК) в Косово публикува предварителни резултати от предсрочните избори в четири общини с преобладаващо сръбско население – Северна Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан. По данни на ЦИК в изборите са участвали 1567 граждани или 3,47 процента от общо 45 000 души с право на глас, отбелязва БТА, позовавайки се на КосоваПрес.

Косово получи визова либерализация от ЕС

Според предварителните резултати в Северна Митровица печели кандидатът на движение Самоопределение Ерден Атич с 519 гласа, или 66,5 процента. На второ място е кандидатът на Демократическата партия на Косово Таулянт Келменди със 186 гласа или 23,8 процента. Бетим Османи от гражданската инициатива Митровица е получил 75 гласа или 9,6 процента.

Движение Самоопределение печели също в община Лепосавич с кандидата Люлзим Хетеми, който е получил 100 гласа или 73,5 процента, следван от кандидата на Демократическата партия на Косово Албулена Бехлюли-Хетеми, която е получила 34 гласа или 25 процента.

Ройтерс: Сърбия тайно е доставяла оръжие на Украйна

В другите две общини – Зубин поток и Звечан, печели Демократическата партия на Косово (ДПК), сочат данните на ЦИК.

Кандидатът на ДПК Измир Зечири печели в Зубин поток със 196 гласа или 52,1 процента, а на второ място е кандидатът на Самоопределение Флятрон Хасани със 180 гласа или 47,9 процента.

В Звечан печели Илир Пеци от ДПК със 114 гласа или 60 процента, следван от кандидата на Самоопределение Люлзим Пеци със 71 гласа или 37,4 процента.

Лидерите на Сърбия и Косово постигнаха сделка за нормализация на отношенията между страните

Косовските сърби бойкотираха вота, след като „Сръбска листа“ и Партията на косовските сърби отказаха да участват в местните избори главно заради това, че все още не е създаден Съюзът на сръбските общини, за който настояват.

Изборите в Северно Косово се наложиха, след като през ноември миналата година сръбските представители напуснаха косовските институции в условията на напрежение заради смяната на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм